Viac ako 100-isíc ľudí si v Hongkongu pripomenulo výročie masakry na Tchien-an-mene

Ľudia si sviečkami pripomenuli 28. výročie krvavého potlačenia prodemokratických protestov na Námestí nebeského pokoja v Pekingu.

04.06.2017 21:30
debata (33)

Vtedajší masaker študentov spomenul aj Taiwan, ktorého prezidentka ponúkla pri tejto príležitosti Číne pomoc pri jej prechode k demokracii.

Bezmála tri desaťročia po tom, čo Peking v noci na 4. júna roku 1989 poslal tanky a vojakov na potlačenie študentami vedených protestov, čínske úrady zakazujú akúkoľvek verejnú pripomienku tejto udalosti na území pevninskej Číny a doteraz ešte nezverejnili oficiálny údaj o počte obetí z radov študentov, robotníkov aj ďalších občanov požadujúcich politické reformy.

Organizátori tohtoročnej vigílie v Hongkongu... Foto: Reuters, TYRONE SIU
tchien an men, namestie nebeskeho pokoja Organizátori tohtoročnej vigílie v Hongkongu podľa agentúry Reuters uviedli, že sa vo Victoria Parku zišlo okolo 110-tisíc ľudí.

Tisíce obetí masakry

Podľa údajov založených na odhadoch svedkov a organizácií na ochranu ľudských práv zomrelo pri zásahu armády na námestí Tchien-an-men (Námestie Nebeského pokoja) niekoľko stoviek až niekoľko tisíc osôb.

Krvavé potlačenie protestov zostáva v ľudovej Číne tabu, ktoré vymazali z učebníc dejepisu a cenzurovali v tlači a na sociálnych sieťach, poznamenala AFP. Pripomienky masakry z júna 1989 sa konajú len v Hongkongu, ktorý sa teší čiastočnej autonómii a na Taiwane.

Organizátori tohtoročnej vigílie v Hongkongu podľa agentúry Reuters uviedli, že sa vo Victoria Parku zišlo okolo 110-tisíc ľudí. Hongkongská polícia odhadla počet účastníkov spomienkovej akcie na 18-tisíc.

Silný politický odtext

Tá má tento rok mimoriadne silný politický podtext, pretože sa koná necelý mesiac pred očakávanou návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga pri príležitosti 20. výročia odovzdania Hongkongu pod čínsku správu.

„Keď Si Ťin-pching príde, bude vedieť, že ľudia v Hongkongu nezabudli,“ povedal agentúre Reuters jeden z organizátorov každoročnej spomienkovej akcie Lee Cheuk-yan.

„Študenti, ktorí zomreli (v roku 1989), ešte stále nedostali to, čo si zaslúžia. Bojovali za svoju budúcnosť, rovnako ako my bojujeme za svoju budúcnosť,“ povedal účastník akcie, študent Yanny Chan.

Niektorí sú v demokracii pozadu

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen pri príležitosti výročia masakry na Tchien-an-mene povedala, že najväčším rozdielom medzi Čínou a Taiwanom sú demokracia a sloboda. Podľa Reuters tým podpichla Peking v čase, keď sú vzťahy medzi Čínou a samosprávnym ostrovom na nízkom bode.

„Pokiaľ ide o demokraciu, niektorí sú vpredu, niektorí pozadu, nakoniec k nej ale všetci dospejeme,“ napísala prezidentka čínsky na svojom facebookovom účte a niektoré zo svojich komentárov umiestnila v angličtine na Twitter.

„Ak využije Čína skúsenosti Taiwanu, verím, že dokáže zmierniť bolesť demokratických reforiem,“ citovala prezidentku agentúra Reuters.

Šifrované odkazy

V Pekingu je výročie tradične sprevádzané sprísnením bezpečnostných opatrení v blízkosti námestia Tchien-an-men. Polícia kontroluje doklady totožnosti a prehľadáva tašky každého, kto chce vstúpiť do okolia rozľahlého námestia.

Pretože niektoré vyhľadávacie výrazy na populárnom čínskom mikroblogu Weibo, ktorý je obdobou siete Twitter, boli očividne zablokované, niektorí užívatelia si poradili za pomoci zašifrovaných odkazov.

„Nikdy nezabudneme,“ napísal jeden z nich nad obrázkom kameňov hry mahjong s číslicami 4 a 6, pripomínajúcimi dátum výročia.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Peking #Námesie nebeského pokoja #Taiwan #Hong Kong #masaker #Ťien-an-men