Turecko definitívne nepovolí nemeckým poslancom návštevu na základni Incirlik

Posledný pokus o dohodu v spore okolo pôsobenia nemeckých vojakov na tureckej základni Incirlik nebol úspešný. Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel po pondelkovom rozhovore s tureckým rezortným kolegom Mevlütom Čavušoglom v Ankare oznámil, že Turecko nepovolí nemeckým poslancom návštevu nemeckých vojakov v Incirliku. Čoskoro tak zrejme dôjde k odchodu Bundeswehru z tejto leteckej základne.

05.06.2017 14:45
Incirlik, vojenská základňa, Foto: ,
Základňu Incirlik vybudovala americká armáda po 2. svetovej vojne, keď Turecko vstúpilo do NATO, a počas studenej vojny to bola najdôležitejšia základňa USA.
debata (8)

Gabriel povedal, že oficiálne rozhodnutie o stiahnutí nemeckých vojakov zatiaľ nepadlo a Berlín nemá konkrétny plán ďalšieho postupu. Minister však zdôraznil, že už neexistuje alternatíva voči ich stiahnutiu.

Čavušoglu uviedol, že nemeckí poslanci môžu navštíviť príslušníkov Bundeswehru na základni NATO v tureckom meste Konya, nie však nemeckých vojakov na tureckej základni Incirlik. „Momentálne nie sú podmienky pre návštevu v Incirliku,“ citovala ho agentúra DPA.

Šéf tureckej diplomacie už pred stretnutím s Gabrielom konštatoval, že Turecko nebude stáť v ceste stiahnutiu nemeckých vojakov. „Privítali sme ich, keď prišli, a keď budú odchádzať, potom sa s nimi priateľsky rozlúčime,“ povedal.

V Incirliku je umiestnených približne 260 nemeckých vojakov spolu s prieskumnými lietadlami Tornado a tankovacím lietadlom. Presunúť by ich mali do Jordánska, odkiaľ sa budú naďalej podieľať na boji proti teroristickej skupine Islamský štát (IS).

Turecká vláda podľa zdrojov z nemeckého ministerstva zahraničných vecí odôvodnila najnovší zákaz návštevy poslancov Spolkového snemu (Bundestagu) na základni Incirlik tým, že Nemecko udelilo azyl tureckým dôstojníkom. Ankara ich obviňuje z členstva v hnutí Fethullaha Gülena, ktorému turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripisuje zodpovednosť za vlaňajší pokus o prevrat.

Gabriel sa v Ankare stretne aj s Erdoganom a tureckým premiérom Binalim Yildirimom.

Ešte pred odletom do Turecka zdôraznil, že naťahovanie sa s Tureckom vo veci Incirliku trvá už pridlho a priveľmi zaťažuje bilaterálne vzťahy. „Už dávno nejde o spoločný boj proti IS, ale o vnútornú politiku. Nemôžeme pripustiť, aby sa naši vojaci stali politickou hračkou,“ vyhlásil s tým, že členovia nemeckého parlamentu musia mať možnosť kedykoľvek navštíviť jednotky Bundeswehru na misiách v zahraničí, keďže práve oni rozhodujú o ich nasadení.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #Incirlik