KĽDR odpálila sériu protilodných striel, USA znepokojuje progres Pchjongjangu

KĽDR raketové testy podniká pravidelne k nevôli susedov a veľmocí a napriek sankciám OSN.

08.06.2017 07:37 , aktualizované: 08:30
debata (3)

Severná Kórea vypálila nad more sériu striel krátkeho doletu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Juhokórejská armáda uviedla, že strely boli odpálené zo severokórejského prístavného mesta Wonsan a že od miesta štartu uleteli zhruba 125 kilometrov. Počet vypustených rakiet Soul nespresnil.

Pchjongjang dlhodobo čelí tlaku nielen západných krajín, ale aj svojich tradičných spojencov, ako sú Čína a Rusko, aby sa raketových skúšok vyvaroval. KĽDR však trvá na tom, že raketové testy a tiež svetom kritizovaný program vývoja jadrových zbraní sú právom na obranu.

Znepokojivý progres KĽDR

Šéf americkej Agentúry pre protiraketovú obranu (MDA) James Syring označil technologický pokrok v severokórejskom vývoji balistických striel v uplynulých šiestich mesiacoch za veľmi znepokojujúci.

Syring v stredu vypovedal pred výborom pre záležitosti armády a kongresmanom povedal, že povinnosťou jeho úradu je predpokladať, že KĽDR je už dnes schopná zasiahnuť americké územie balistickou strelou s jadrovou hlavicou.

Pentagon medzitým v reakcii na májový úspešný test ochranného štítu pred medzikontinen­tálnymi raketami aktualizoval hodnotenie americkej schopnosti brániť sa proti balistickým strelám.

Doteraz Pentagon označoval kapacitu protiraketového systému za obmedzenú, teraz uvádza, že májová skúška preukázala schopnosť USA brániť svoje územie pred „malým počtom striel stredného či mezikontinentálního doletu“, napísal Reuters.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #raketový test