Pyrrhovo víťazstvo Mayovej. Stratila parlamentnú väčšinu a čelí výzvam na odstúpenie

Britská premiérka Theresa Mayová si v predčasných voľbách chcela posilniť pozíciu, namiesto toho stratila parlamentnú väčšinu v Dolnej snemovni. Šéf labouristov Jeremy Corbyn ju už vyzval, aby odstúpila. Demisiu má podať pre chabé výsledky v parlamentných voľbách, uviedol Corbyn. Napriek tomu zamieri ku kráľovnej Alžbete II., lebo je presvedčená, že sa jej podarí zostaviť vládu.

08.06.2017 07:59 , aktualizované: 09.06.2017 13:12
Jeremy Corbyn, Veľká Británia Foto: ,
Líder britských labouristov Jeremy Corbyn je s výsledkami predčasných parlamentných volieb spokojný. Theresu Mayovú vyzval na odstúpenie.
debata (80)

Mayová však vyhlásila, že sa konzervatívci pokúsia zabezpečiť Británii potrebnú stabilitu. Vodkyňa škótskych nacionalistov Nicola Sturgeonová pripustila nespokojnosť s výsledkami svojej strany, ale voľby označila za pohromu pre Mayovú, ktorá sa tak ocitla vo veľmi zložitej situácii. K jej abdikáciu vyzývajú opoziční labouristi, zvážiť svoju pozíciu by premiérka mala aj podľa mnohých konzervatívcov.

Ak by Mayová skutočne rezignovala, bol by po 11 mesiacoch vo funkcii britskej premiérky jej mandát najkratší za posledných sto rokov. V Londýne sa už podľa britských médií hovorí o ministerke vnútra Amber Ruddová ako o budúcej líderke konzervatívcov. Ruddová svoj poslanecký mandát obhájila, aj keď len tesne.

O strate väčšiny hovorili aj prvé povolebné odhady. Konzervatívci premiérky Mayovej mali byť podľa nich najsilnejšou stranou v parlamente, nemali však získať nadpolovičnú väčšinu 326 mandátov. Z 650 podľa odhadov by mali mať 314 kresiel. Labouristi na druhom mieste by mali získať 266 kresiel. Na prahu rokovaní o odchode Británie z Európskej únie tak krajine hrozí politická neistota.

Priebežné výsledky sčítania

Počet rozdelených kresiel: 649 zo 650

Konzervatívci: 318

Labouristi: 261

Škótska národná strana: 35

Liberálni demokrati: 12

Unionisti: 10

Sinn Fein (Severné Írsko): 7

Plaid Cymru (Wales): 3

ostatní: 1

.......

Ďalšie informácie

Podľa exministra financií Osborna by potvrdenie odhadov bola katastrofa | Libra po zverejnení odhadov prudko klesla | Ak stratím šesť kresiel, prehrám voľby, hovorila už v máji Mayová | Mladí študenti oslavovali Corbyna

(čítajte nižšie v článku)

.

Okrem konzervatívcov a labouristov sa do parlamentu podľa prieskumu medzi voličmi mala dostať tiež Škótska národná strana (SNP) so ziskom 34 kresiel a Liberálni demokrati so 14 mandátmi. Dvadsaťdva kresiel obsadia ďalšie menšie strany. Nacionalistická a protieurópska Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) sa do snemovne zrejme nedostane vôbec.

Čakajúci pes pred volebnou miestnosťou v...
Niektorí voliči spojili predčasné hlasovanie aj...
+14Pred volebnou miestnosťou na základnej škola...

Pred májovým rozpustením parlamentu mali konzervatívci 330 mandátov, labouristi 229, SNP 54 a Liberálni demokrati deväť. UKIP nezastupoval žiaden poslanec.

Voľby tak podľa agentúry AP priniesli premiérke Mayovej prehru, pretože prišla o absolútnu väčšinu v parlamente. Aby ju konzervatívci udržali, museli by získať najmenej 326 mandátov. Prehrou sú ale odhadované výsledky aj pre škótskych nacionalistov, ktorí by mohli prísť zhruba o dvadsať kresiel.

Tweet o šiestich kreslách

Po oznámení odhadov sa na sociálnej sieti twitter začal šíriť nedávny tweet Theresy Mayovej, v ktorom premiérka uviedla, že ak stratí len šesť kresiel, prehrá celé voľby. K rokovaciemu stolu s Európskou úniou podľa premiérky v takom prípade zasadne Jeremy Corbyn. Podľa doterajších odhadov strana premiérky prišla o 16 mandátov.

„Ak stratím len šesť kresiel, prehrám tieto voľby a Jeremy Corbyn zasadne k rokovaciemu stolu s Európou,“ napísala Mayová na twitteri 20. mája. Podobné vyhlásenie počas kampane zopakovala niekoľkokrát.

Osborne: Odhady sú katastrofa

Politici o odhadoch. George Osborne, exminister financií: „Ak sú odhady len trochu presné, je to úplne katastrofálne pre konzervatívcov i pre Theresu Mayovú“. Emily Thornberryová, labouristická tieňová ministerka zahraničných vecí: „Myslím si, že by Theresa Mayová mala zvážiť svoju pozíciu. Myslím, že by mala ísť“. Michael Fallon, minister obrany: „Tieto odhady sa v minulosti mýlili, v roku 2015 podhodnotili náš zisk.“ Ed Balls:, bývalý tieňový minister financií za labouristov „Je to pokračovanie nepokoja a nepredvídateľnos­ti“.

Libra prudko oslabila

Mayová sa rozhodla vyhlásiť predčasné voľby v snahe posilniť svoju pozíciu pred rokovaním o odchode krajiny z Európskej únie. Na začiatku apríla mala jej strana v prieskumoch ešte náskok dvadsiatich percentuálnych bodov, v posledných dňoch sa však rozdiel v anketách medzi konzervatívcami a labouristami znížil na jeden percentuálny bod.

Libra prudko oslabila v reakcii na odhady výsledkov parlamentných volieb v Británii. Po zverejnení prieskumov medzi voličmi britská mena oslabila z 86,90 na 88,06 pence za euro, respektíve z 1,2962 dolára na 1,2723 dolára za libru. „Slabý parlament je z hľadiska trhov najhorší výsledok, pretože pred rokovaním o brexite vytvára ďalšie neistotu,“ povedal agentúre Reuters analytik Craig Erla. „Trhy sa budú modliť, aby tieto odhady volebných výsledkov neboli správne,“ vyhlásil podľa BBC finančný analytik Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) Lee Hardman. „Treba povedať, že City si bolo dosť isté tým, že konzervatívci získajú väčšinu,“ dodáva analytik ETX Capital Neil Wilson.

Mladí študenti fandia Corbynovi

Sotva britské televízie oznámili prvé odhady výsledkov, mali študenti fakulty ekonómie a politológie londýnskej univerzity LSE jasno o víťazovi. Hoci labouristi Jeremyho Corbyna majú získať menej kresiel ako konzervatívci, je práve ľavicový vodca v očiach mladých najúspešnejším politikom volieb. Premiérku Theresa Mayovú, ktorá má medzi študentmi výrazne menšie sympatie, naopak považujú za porazenú.

Na správu o zisku 314 kresiel pre Mayovú a 266 pre Corbyna reagovala zaplnená prednášková sála LSE búrlivým potleskom. Nebol však určený Mayovej, ale lídrovi labouristov, ktorému odhad prisúdil o 34 kresiel viac ako mala jeho strana pred májovým rozpustením parlamentu.

„Je oveľa ľudskejší, to sa mu vyplatilo. Ľudia nechcú Mayovú, ktorá myslí len na ekonomiku a študenti alebo dôchodcovia ju nezaujímajú,“ povedala študentka Claire, ktorá s hlúčikom priateľov červeným vínom zapíjala nečakane vysoký zisk strany vyznávajúcej červenú farbu. Študenti majú k ľavicovému lídrovi pozitívny vzťah nielen preto, že sú tradičnými voliči labouristov či liberálnych demokratov, ktorí si podľa odhadu taktiež polepšili proti minulým voľbám. Corbyn v kampani sľúbil, že zruší či aspoň zníži školné, čo mnoho z nich motivovalo ísť k voľbám.

„Ťažko povedať, či to presadí, ale je vidieť, že ľudí táto téma zaujíma,“ myslí si ďalší mladý návštevník volebného večierku.

Medzi študentmi je aj veľká časť cudzincov vrátane tých z krajín Európskej únie, ktorí vnímajú slabé víťazstvo Mayovej zmiešane. Na jednej strane hovoria o tom, že ľudia odmietli jej volanie po tvrdom brexite, na druhú stranu sa boja toho, čo bude, ak bez silného mandátu žiadnu dohodu s EÚ nevyjedná.

„Myslel som si, že po voľbách budem o možnosti študovať alebo neskôr pracovať v Británii vedieť viac, ale teraz nie som múdrejší,“ povedal jeden z prítomných poľských študentov.

Polícia nakrátko evakuovala počas volieb Trafalgarské námestie v Londýne

Britská polícia popoludní nakrátko uzavrela Trafalgarské námestie v Londýne pre podozrivý predmet. Túto oblasť v centre britskej metropoly zároveň evakuovala. Následne úrady oznámili, že nebezpečenstvo už nehrozí a že zrejme nešlo o terorizmus.

Policajný hovorca uviedol, že námestie bolo evakuovaných a na miesto boli poslaní špecialisti. Preventívne bola uzavretá aj neďaleká stanica Charing Cross. Polícia zatiaľ neposkytla podrobnosti o podozrivom náleze.

Posledný prieskum v prospech konzervatívcov

Posledný prieskum inštitútu Ipsos MORI pre štvrtkové vydanie London Evening Standard ukazuje na presvedčivé víťazstvo konzervatívcov.

Mali by dostať nad 44 percent hlasov, zatiaľ čo labouristi 36, liberálni demokrati sedem, Škótska národná strana päť a UKIP štyri.

Politici presviedčali voličov, aby pre nich hlasovali aj počas volebného dňa. Premiérka Mayová zdôrazňuje, že každý hlas sa počíta.

Na účasť na voľbách vyzval Britov aj Geoff Ho, ktorý bol zranený pri sobotňajšom teroristickom útoku v Londýne.

Vedúci obchodnej rubriky nedeľníka Sunday Express sa postavil útočníkom v reštaurácii na Borough Market a bol dobodaný na krku. Zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti a sám voliť nemôže.

V britských voľbách prvýkrát kandidovala aj otvorene transgenderová osoba. Päťdesiatročná Sophie Cooková bola kandidátkou labouristov v obvode East Worthing and Shoreham na južnom pobreží Anglicka, ktorý mal doteraz konzervatívneho poslanca.

Steve Cook býval inžinierom vo vojenskom letectve a potom pracoval ako športový fotograf vo futbalovom klube Bournemouth, ktorý hral aj v anglickej Premier League. Sophiou Cookovou sa stal pred dvoma rokmi a teraz pracuje ako komentátorka v televízii, je stále fotografkou klubu v Bournemouthe a je obhajkyňou práv transgenderových osôb.

V britskom parlamente je niekoľko otvorene homosexuálnych poslancov, ale doteraz v ňom nebol otvorene transgenderový zástupca.

Brexit a bezpečnosť na prvom mieste

Aj keď v štvrtkových voľbách malo ísť predovšetkým o brexit, pre mnoho voličov je po teroristických útokoch v Londýne a Manchestri dominantná bezpečnosť.

Hoci mala byť v centre pozornosti EÚ a odchod z nej, „v tejto chvíli to leží Londýnčanom na srdci určite toľko ako bezpečnosť“, povedala agentúre AP Rachel Sheardová, ktorá volila na ulici Borough High Street, neďaleko miesta, kde sa odohral útok.

„Ak veríte v Britániu a v to, že naše najlepšie dni sú pred nami, dajte mi podporu, aby som mohla Británii viesť,“ odkázala Mayová voličom na twitteri a facebooku. „Dnes je to na vás,“ upozornila s tým, že potrebuje silnejší mandát na rokovanie o odchode Británie z Európskej únie.

„S vašou podporou môžeme vybudovať naozaj globálny Británii, vytvárať nové vzťahy so starými priateľmi a novými spojencami po celom svete a pôsobiť ako najväčší zástanca voľného obchodu, akým už sme,“ dodala Mayová.

Corbyn sa obrátil na voličov cez twitter a prostredníctvom krátkeho videoposolstva. „Toto je náš deň. Náš čas. Naša šanca,“ napísal šéf hlavnej opozičnej strany s prísľubom, že voľba labouristov povedie k premene Británie v krajine, ktorá bude slúžiť väčšine, a nie len obmedzenej menšine.

„Nedovoľte nikomu, aby tvrdil, že na tomto dni nezáleží,“ povedal Corbyn s poukazom na to, že ekonomické a sociálne neduhy sa v krajine nestali náhodou, ale vinou rozhodnutia vládnucich konzervatívcov. Sľúbil, že labouristi v prípade víťazstva budú investovať do ľudí a skoncujú s privatizáciou britského zdravotníctva.

Ako prvý z významných politikov v Británii išla k volebnej urne škótska premiérka Nicola Sturgeonová, ktorá vyžaduje od britskej vlády možnosť vypísať nové referendum o nezávislosti Škótska skôr, ako Británia vystúpi z EÚ. V minulom referende o brexite sa väčšina Škótov vyslovila za zotrvanie vo zväzku s Bruselom. Sturgeonová tvrdí, že v prípade úspechu škótskych nacionalistov Mayová nebude môcť vypísaniu referenda zabrániť. Mayová to ale odmieta.

Lídri sa v kampani sústredili na nejednoznačné obvody

Británia má väčšinový volebný systém a je rozdelená na 650 obvodov, z ktorých v každom sa vyberá jediný poslanec. Pozornosť straníckych lídrov sa preto v posledných dňoch kampane sústredila na obvody, ktoré boli v minulých voľbách vyrovnané a môžu byť kľúčom k volebnému úspechu.

Príkladom je severný westminsterský obvod v centrálnom Londýne, kde v minulosti tradične víťazili konzervatívci a teraz dvakrát za sebou o niekoľko percentuálnych bodov vyhral kandidát ľavice.

„Mayovú voliť nemôžem, neverím jej, myslí len na elitu. Dal som hlas liberálnym demokratom, sú najlepší pre dobré vzťahy s EÚ, ktoré sú pre nás dôležité,“ opísal svoje rozhodnutie mladý muž v obleku. Stredová proeurópska strana, ktorej dal svoj hlas, nemá podľa prieskumov šancu zásadnejšie prehovoriť do výsledkov a rovnako ako škótski nacionalisti by mohla zohrávať úlohu len v prípade, že konzervatívci nezískajú parlamentnú väčšinu.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #parlamentné voľby #Theresa Mayová