Vnikli ruskí hackeri do registrácie amerických voličov? Zatiaľ sa to nepotvrdilo

Niekoľko amerických štátov vyšetruje, či sa počas vlaňajších prezidentských volieb miestne volebné systémy nestali predmetom záujmu ruskej vojenskej rozviedky. Napísala to agentúra AP s odvolaním sa na únik informácií z dokumentu americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Žiadne nezrovnalosti vraj odhalené neboli.

08.06.2017 12:38
debata (15)

Vyšetrovanie podľa AP prebieha v Severnej Karolíne, Illinois, na Floride, v Kalifornii, Indiane, Západnej Virgínii a v štáte New York. Tieto štáty získali programové vybavenie od floridskej spoločnosti VR Systems, ktoré malo zaisťovať registráciu voličov. Od zamestnancov firmy vraj získali hackeri informácie, s pomocou ktorých rozoslali podvodné e-maily 122 volebným strediskám. S použitím metódy takzvaného phishingu sa touto cestou snažili získať prístup do registračného systému.

Zatiaľ žiadne nezrovnalosti zistené neboli, vyplýva podľa AP z dokumentu NSA. Informácie o údajných ruských útokoch sa rozšírili už počas volieb, a niektoré štáty preto softvér firmy VR Systems zavrhli a prešli od elektronického k tradičnému „papierovému“ hlasovaniu.

Incident podľa AP prinútil NSA k previerke bezpečnosti volebných systémov. Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť už vlani v septembri oznámilo, že ruskí hackeri sa pokúsili napadnúť systémy pre registráciu voličov v dvadsiatich amerických štátoch. V žiadnom z nich však vraj neuspeli.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #NSA #hackeri #únik informácií #ruská vojenská rozviedka