Politico: Trump chce odvolať Obamove ústretové kroky voči Kube

Americký prezident Donald Trump budúci týždeň odvolá niektoré ústretové opatrenia voči Kube, ktoré pred tromi rokmi v rámci normalizácie vzťahov zaviedol jeho predchodca Barack Obama. Napísal to americký spravodajský server Politico.

10.06.2017 21:06
debata (3)

Trumpove rozhodnutie sa má týkať sprísnenia podmienok pre cestovanie a obchod. Obama obnovil s komunistickým susedom diplomatické vzťahy v decembri 2014 a po niekoľkých mesiacoch sa vydal do Havany.

Vlani v decembri, krátko pred Obamovým odchodom z Bieleho domu, sa Spojené štáty prvýkrát zdržali hlasovania pri tradičnom hlasovaní v OSN o rezolúcii vyzývajúcej k zrušeniu hospodárskeho embarga voči Kube.

Trump vlani v predvolebnej kampani tvrdil, že dokáže s Kubou vyjednať „ďaleko lepšiu“ formu vzájomných stykov než Obama. Upozorňoval, že prezident uvoľnil vzťahy s ostrovom s pomocou exekutívnych príkazov, a teda rovnakou cestou môže on sám jeho rozhodnutie zmeniť.

Po nástupe do Bieleho domu Trump o Kube často nehovoril, pripomína Politico. Údajne teraz zvažuje odvolanie niekoľkých časti Obamových dekrétov o normalizácii vzťahov s Havanou.

Bude sa snažiť uspokojiť kubánsko-americkú komunitu na Floride, ktorú reprezentujú ostro protikubánski republikánski poslanci Marco Rubio a Mario Diaz-Balart. Že by Trump zavrel americké veľvyslanectvo v Havane nemožno očakávať, uviedol server.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Kuba #Donald Trump