Podľa polície bol útok pred Notre-Dame teroristickým činom, džihádistu obvinili

Utorkový útok pred parížskou katedrálou Notre-Dame, pri ktorom štyridsaťročný rodák z Alžírska Farid Ikkan napadol kladivom policajta, hodnotia francúzske bezpečnostné služby ako terorizmus. Uviedla to agentúra DPA. V sobotu Ikkana oficiálne obvinili pred súdom z pokusu o vraždu a zapájania sa s teroristami.

11.06.2017 09:10
Notre-Dame, polícia Foto: ,
Francúzska polícia po incidente uzavrela prístup do katedrály Notre-Dame
debata (8)

Francúzske úrady si spočiatku neboli isté motívom útočníka, ktorý vyštudoval vo Švédsku žurnalistiku a vo Francúzsku si robil doktorát. Ikkanovi známi a príbuzní ho opisovali ako liberála, ktorý s islamským extrémizmom nesúhlasil. Preto Alžírčan ani nebol v hľadáčiku tajných služieb, ktoré sa zameriavajú na radikálne prejavy.

Ikkan, ktorého po útoku hospitalizovali po tom, čo ho postrelili, sa v sobotu prvýkrát objavil pred súdom, kde si vypočul obvinenie. Podľa prokurátora Françoisa Molinsa konal Ikkan pod vplyvom propagandy teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Parížska prokuratúra ho opísala ako intelektuála, ktorý bol úspešný vo svojej profesii. Medzi džihádistami bol nováčikom s atypickým profilom.

Ikkan podľa Molinsa vyšetrovateľom povedal, že sa radikalizoval počas posledných desiatich mesiacov. V počítači v jeho dome pri Paríži vyšetrovatelia našli okrem iného manuál pre „osamelých vlkov“ vydaný islamskou republikou, zábery z nedávnych teroristických útokov v Londýne, videonahrávky oslavujúce skoršie teroristické útoky v Paríži a Bruseli a videozáznam, na ktorom Ikkan vyjadruje podporu Islamskému štátu.

Tento odkaz sa Ikkan pokúsil v predvečer útoku zverejniť na sociálnych sieťach, ale nepodarilo sa mu to, napísal spravodajský server BBC News. Žiadne doklady o kontakte Ikkana s extrémistami v Iraku či Sýrii neobjavili.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Notre Dame