DUP má pomôcť Mayovej upratať, dohoda sa môže posunúť na budúci týždeň

Vyhovieť všetkým nebude jednoduché. Ale britská konzervatívna premiérka Theresa Mayová asi nebude mať inú možnosť, ako sa udržať pri moci.

14.06.2017 11:40
debata

V minulotýždňových voľbách jej vládnuca strana nečakane stratila väčšinu v parlamente. Preto musela Mayová v úrade na Downing Street 10 prijať Arlene Fosterovú, šéfku severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP). Bez 10 hlasov týchto pravicových populistov konzervatívci nebudú mať v Dolnej snemovni dostatočnú podporu na vládnutie.

Mayová tak bude musieť vyvažovať rôzne vplyvy. DUP má svoje predstavy o vládnutí, hoci nepôjde o klasickú koalíciu. Severní Íri sa skôr zaviažu k podpore jednotlivých zákonov a za to budú niečo chcieť. Medzi ich požiadavky bude patriť viac peňazí pre región a tiež zachovanie voľnej hranice s Írskom po odchode Británie z Európskej únie. DUP podporuje brexit. Ale nechce, aby Severné Írsko na ňom stratilo.

Šéfka DUP Arlene Fosterová prichádza na... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
fosterová Šéfka DUP Arlene Fosterová prichádza na rokovania s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Po rokovaniach s unionistami sa Mayová verejne nevyjadrila. Podľa britskej BBC by sa však dohoda mohla zrodiť už v stredu, ale podľa BBC sa dohoda môže pre požiar bytového domu v centre Londýna, ktorý si vyžiadal niekoľko obetí, môže posunúť až na budúci týždeň. "Diskusie s vládou pokračujú pozitívne a dúfame, že čoskoro budeme môcť túto prácu úspešne uzavrieť,“ napísala na sociálnej sieti Twitter Fosterová.

DUP má problematickú minulosť, keď ju podporovali militantné unionistické skupiny. Protestantská strana tiež vychádza z veľmi konzervatívnych postojov. Nájdu sa v nej ľudia, ktorí odmietajú evolúciu. DUP je proti homosexuálnym manželstvá, ktoré platia v Británii od roku 2014. Bojuje aj proti interrupciám.

Najväčším problém však je, že DUP získa väčší vplyv v Severnom Írsku. Pokojné fungovanie regiónu je pritom založené na krehkej rovnováhe medzi unionistami a nacionalistami vyplývajúce z veľkopiatkovej dohody z roku 1998.

Dostala som nás do tohto chaosu, ja nás z neho aj vyvediem.
Theresa Mayová, britská premiérka

Viacerí politici a experti preto varujú pred spojením s DUP. "Mier v Severnom Írsku nie je raz a navždy daný,“ vyhlásil John Major, bývalý konzervatívny premiér s tým, že prípadnú dohodu s unionistami pokladá za pochybnú.

"Najproblematic­kejším aspektom spolupráce medzi konzervatívcami a DUP je možná destabilizácia severoírskeho mierového procesu. Začínajú rozhovory, na základe ktorých sa uvidí, či je možné pokračovanie v delení si moci v regióne. Za normálnych okolností je v tomto procese britská vláda neutrálnym sprostredkova­teľom,“ reagoval pre Pravdu Paul Dixon, profesor na Kingstonskej univerzite v Londýne.

"Teraz sa však bude DUP vnímať ako spojenec vlády. Hlavná nacionalistická strana Sinn Féin sa môže obávať, že k nej nebudú pristupovať férovo,“ pripomenul autor knihy Severné Írsko: Politika vojny a mieru.

Mayovej však asi nič iné ako spolupráca s DUP nezostáva. Jej stávka na predčasné voľby zanechala krajinu v podobnej neistote, ako to bolo vlani po brexitovom referende. Mayová sľubuje, že sa pokúsi politický neporiadok upratať. "Dostala som nás do tohto chaosu, ja nás z neho aj vyvediem,“ vyhlásila premiérka v pondelok na stretnutí s konzervatívnymi poslancami.

Predsedníčka vlády stojí pred veľmi ťažkou úlohou. Na úrovni Európskej únie všetci netrpezlivo čakajú, kedy konečne bude Londýn schopný spustiť rokovania o brexite. DUP bude problematický partner. A rôzne frakcie konzervatívcov, od prívržencov tvrdého brexitu až po stúpencov aspoň nejakej spolupráce s opozičnými labouristami, iba čakajú na každý Mayovej chybný krok.

Podľa britského politológa Tima Balea si strana premiérky spoluprácou s DUP možno iba kupuje čas. "V tom je výhoda tohto spojenia. Konzervatívci zostanú vládnuť až pokiaľ nevymyslia čo ďalej,“ uviedol pre Pravdu expert z Univerzity kráľovnej Márie v Londýne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #konzervatívci #Theresa Mayová #DUP #Arlene Fosterová