Odporca Trumpa postrelil vplyvného republikána

Nenávisť k politickým protivníkom možno priviedla osamelého strelca k útoku na republikánskych kongresmanov. James T. Hodgkinson (66), skrachovaný odhadca nehnuteľností, v stredu spustil paľbu na amerických zákonodarcov na bejzbalovom ihrisku na predmestí Washingtonu, kde trénovali na benefičný zápas.

14.06.2017 14:17 , aktualizované: 22:13
VIRGINIA, streľba, polícia Foto: ,
Polícia uzavrela priestor okolo miesta streľby v americkom štáte Virgínia.
debata (22)

Vážne zranil zástupcu republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov Steva Scaliseho (51) a postrelil ďalších troch ľudí. Zranenia, ktoré utrpel v prestrelke s ochrankármi a policajtmi, útočník neprežil.

Hodgkinson patril k stúpencom ľavicového senátora Bernieho Sandersa, ktorý sa vlani uchádzal o prezidentskú nomináciu za demokratov, napísal Washington Post. Denník priniesol aj svedectvo Charlesa Oreara, ktorý uviedol, že s Hodgkinsonom pracovali ako dobrovoľníci v Sandersovej kampani. Rodák zo štátu Illinois bol podľa neho tichý a odmeraný. Opísal ho tiež ako „pokrokového“. Nevyzeralo to vraj na to, že by mal sklony k násiliu.

Na svojom facebookovom profile Hodgkinson vyjadroval sympatie k Sandersovi a ostro kritizoval prezidenta Donalda Trumpa. Pred štvrť rokom napríklad napísal: „Trump je zradca. Trump zničil našu demokraciu. Je načase zničiť Trumpa & spol.“

Republikánsky poslanec Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Steve Scalise, ktorému v stredu počas bejzbalového tréningu spôsobil zranenia útočiaci strelec, je v kritickom stave. „Je vážne zranený a je v kritickom stave,“ oznámila na Twitteri washingtonská nemocnica MedStar.

(SITA)

FBI, ktorá prípad prevzala, motív páchateľa ešte prešetruje. Podľa výpovedí viacerých kongresmanov krátko pred útokom sa ich neznámy chlapík smerujúci na ihrisko pýtal, či tam trénujú republikáni, alebo demokrati.

Na ihrisku bolo ráno, krátko po siedmej miestneho času, asi 15 až 25 kongresmanov a členov ich tímov, keď strelec s poloautomatickou puškou zaútočil. Nasledujúcich dramatických desať minút opísal republikánsky kongresman Mo Brooks, ktorý vyviazol bez zranenia.

„Počul som hlasnú ranu a pozrel som sa za tretiu métu. Videl som pušku a kus tela a potom som počul ďalšiu hlasnú ranu a uvedomil si, že ide o útok strelca. V rovnakom okamihu som počul Steva Scaliseho, ako kričí na druhej méte, bol postrelený,“ povedal Brooks pre televíziu CNN.

Podľa neho útočník stihol vypáliť asi päťdesiat rán, kým s ním vstúpila do prestrelky Scaliseho ochranka. Až keď streľba utíchla, mohli sa kolegovia priplaziť k Scalisemu, ranenému v oblasti bedier. Jeden z kongresmanov, lekár a veterán z irackej vojny, sa pomocou remeňa pokúsil zastaviť krvácanie zraneného.

Viacerí kongresmani ďakovali náhode, že medzi nimi bol Scalise, tretí najvyššie postavený republikán v Snemovni reprezentantov, lebo nik okrem neho nemal so sebou ochranku. "Keby tam nebola kongresová ochranka, bol by to masaker,“ povedal pre televíziu MSNBC senátor Rand Paul. Scaliseho odviezla do nemocnice helikoptéra, ihneď po hospitalizácii sa podrobil operácii. Podľa lekárov je v stabilizova­nom stave.

K útoku sa na svojom osobnom účte na Twitteri vyjadril aj prezident Trump. „Republikán Steve Scalise z Louisiany, naozajstný kamarát a vlastenec, bol ťažko ranený, ale plne sa uzdraví. Naše myšlienky a modlitby sú s ním.“

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Politika #streľba