FBI nevyšetruje Trumpa, tvrdí člen právnického tímu prezidenta

Člen právnického tímu Donalda Trumpa sa vyjadril, že amerického prezidenta v prípade prepustenia bývalého šéfa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho nevyšetruje FBI. Spravil tak niekoľko dní po tom, ako samotný Trump vyšetrovanie zdanlivo potvrdil prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter, kde napísal, že ho vyšetruje muž, ktorý mu "povedal, aby šéfa FBI vyhodil" a celé to označil za "hon na čarodejnice".

19.06.2017 11:03
debata

Jay Sekulow v nedeľu v niekoľkých ranných spravodajských programoch opakovane zdôraznil, že „prezidenta nevyšetrovali ani nevyšetrujú“. Trumpov piatkový tweet sa podľa jeho slov týkal len článku denníka Washington Post o rozšírení vyšetrovania údajného zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb.

Ako dôkaz uviedol, že Trumpa nikto neinformoval o tom, že by bol predmetom nejakého vyšetrovania a tiež citoval Comeyho výpoveď pred senátnym výborom na kontrolu tajných služieb, v ktorej uviedol, že pred jeho májovým prepustením Trumpa nevyšetrovali.

V odpovedi na otázku, či nie je možné, že by sa to odvtedy zmenilo a prezident o tom jednoducho nevie, Sekulow uviedol, že nedokáže čítať myšlienky. „Môžem vám povedať, že nás nikto neinformoval o vyšetrovaní prezidenta Spojených štátov, takže v tomto ohľade sa od výpovede Jamesa Comeyho nič nezmenilo,“ vyjadril sa.

Denník Washington Post minulý týždeň informoval, že špeciálny prokurátor Robert Mueller, ktorý vedie vyšetrovanie údajného zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb, skúma, či sa Trump nedopustil marenia spravodlivosti tým, že Comeyho prepustil. Ten vo výpovedi pred senátnym výborom na kontrolu tajných služieb vyslovil podozrenie, že z postu ho odvolali preto, aby sa nezaoberal kauzou údajných vzťahov medzi Trumpovým tímom a Moskvou.

debata chyba
Viac na túto tému: #FBI #Donald Trump #americké prezidentské voľby #James Comey