V Paríži opäť útočil islamský radikál, sám pritom zahynul

Paríž sa stal terčom ďalšieho pokusu o teroristický útok, ktorý však páchateľovi nevyšiel a útočník na mieste prišiel o život. Muž, ktorý bol podľa agentúry AFP v evidencii úradov ako islamský radikál, nabúral autom do policajnej dodávky na parížskej triede Champs-Élysées. Jeho vozidlo začalo na mieste horieť. Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb informoval, že v aute sa našla automatická puška s množstvom nábojov, rozbuška a plynová bomba, ktorá požiar zrejme spôsobila.

19.06.2017 16:50 , aktualizované: 21:15
paríž, auto Foto: ,
Ozbrojený muž nabúral autom do policajnej dodávky na parížskej triede Champs-Élysées.
debata (41)

Policajti útočníka z vozidla vytiahli s vážnymi popáleninami – buď bol mŕtvy na mieste alebo veľmi skoro podľahol svojim zraneniam. Našla sa pritom u neho pištoľ. Podľa vyšetrovateľov bol útočníkom 31-ročný francúzsky občan, ktorý bol pre svoju radikálnu činnosť v evidencii úradov od roku 2015. Nemal však za sebou kriminálnu minulosť. Podľa AFP bola aj jeho rodina súčasťou hnutia salafistov, teda islamských fundamentalistov.

Parížska prefektúra na twitteri bezprostredne po útoku upozornila, že oblasť vrátane priľahlej stanice metra bola uzavretá, a vyzvala verejnosť, aby sa lokalite vyhýbala. O pol hodiny neskôr úrady informovali, že „situácia je pod kontrolou“ a že medzi policajtmi a civilistami nikto nebol zranený.

Ozbrojený muž nabúral autom do policajnej... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
paríž, utok Ozbrojený muž nabúral autom do policajnej dodávky na parížskej triede Champs-Élysées.

Bulvár Champs-Élysées, ktorý je hojne navštevovaný turistami, sa stal dejiskom útoku na políciu už v apríli, tesne pred prezidentskými voľbami. Útočník vtedy jedného policajta zastrelil.

Minister Colomb povedal, že incident ukázal, že Francúzsko je neustále v ohrození. Budúci týždeň plánuje vo vláde predložiť návrh zákona, ktorý by opäť predĺžil výnimočný stav zavedený pred rokom a pol po parížskom masakri, ktorý stál životy desiatky ľudí. Výnimočný stav má potom nahradiť posilnenie právomocí polície v rámci boja proti ozbrojenému radikalizmu natrvalo.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko