V Argentíne objavili rozsiahlu zbierku nacistických predmetov

V dome na predmestí Béccar argentínskeho hlavného mesta Buenos Aires našla miesta polícia najväčšiu zbierku nacistických predmetov v krajine. Tie sa nachádzali v tajnej izbe budovy a podľa úradov ide o 75 originálnych kúskov, ktoré pravdepodobne patrili vysokopostaveným nacistom počas druhej svetovej vojny.

20.06.2017 10:26
nacizmus, hitler, Foto: ,
Polícia objavili desiatky nacistických artefaktov, medzi nimi aj veľkú sochu orla nad svastikou.
debata (7)

Ako agentúre Associated Press povedala ministerka pre bezpečnosť Patricia Bullrich, medzi predmetmi boli napríklad hračky, ktorými nacisti ovplyvňovali deti, veľká socha orla nad svastikou, nacistické presýpacie hodiny či krabica s harmonikami.

Okrem toho tam tiež bola aj busta Adolfa Hitlera, lupy v elegantných krabičkách s hákovým krížom či zariadenie na meranie veľkosti hlavy. Bullrich tiež uviedla, že mnohé predmety sprevádzali staré fotografie. "Je to spôsob ako ich skomercionalizovať, ukázať, že ich používala hrôza, že ich používal Führer. Sú tu fotografie, na ktorých tieto veci drží,"dodala.

Podľa polície je jedným z najpresvedči­vejších dôkazov historického významu negatív fotografie, na ktorej Hitler drží lupu podobnú tým, ktoré našli v krabičkách. „Obrátili sme sa na historikov, ktorí nám povedali, že ide o originál, ktorý používal Hitler,“ uviedol šéf federálnej polície Néstor Roncaglia a dodal, že oslovili aj zahraničných expertov, aby rozšírili vyšetrovanie.

Vyšetrovanie sa začalo po náleze malieb nezákonného pôvodu v galérii na severe Buenos Aires. Dom spomínaného zberateľa, ktorý je na slobode a vyšetruje ho federálny súd, polícia prehľadala ešte 8. júna. Nacistické predmety boli ukryté v miestnosti, ktorú s hlavnou časťou domu spájal priechod skrytý za knižnicou.

Roncaglia tvrdí, že takýto nález nemá v Argentíne obdobu a že sa s jeho tímom snažia zistiť ako sa nacistické artefakty dostali do krajiny. Spolu s členmi argentínskej židovskej komunity predpokladajú, že ich priviezli ešte počas druhej svetovej vojny vysokopostavení predstavitelia nacistického Nemecka, ktorí ušli do juhoamerického štátu na konci konfliktu.

V Argentíne sa napríklad skrývali Josef Mengele či Adolf Eichmann. Podľa Ariela Cohena Sabbana zo židovskej organizácie DAIA by tento nález mohol byť „nevyvrátiteľným dôkazom prítomnosti hlavných predstaviteľov, ktorí utiekli z nacistického Nemecka“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #nacizmus #Adolf Hitler