Europoslankyňa chce do východnej Európy presídliť sýrske dediny

Celé sýrske dediny by chcela do krajín vo východnej časti Európskej únie presídliť nemecká europoslankyňa za stranu Zelených Ska Kellerová. Mohlo by to uľahčiť integráciu utečencov, uviedla v rozhovore poskytnutom liste Neue Osnabrücker Zeitung.

20.06.2017 12:17
debata (139)

Kellerová, ktorá je spolupredsedníčkou frakcie zelených strán v Európskom parlamente, takisto kritizovala Česko, Poľsko a Maďarsko za ich odmietanie kvót na utečencov.

Kellerová navrhla, aby sa napríklad do Lotyšska neposielali jednotliví utečenci, ale vždy celé dediny. „Ten nápad so sýrskou dedinou je jednou z možností, ktorá by sa dala využiť. Napríklad v prípade, keď utečenci nechcú ísť do niektorej krajiny, pretože v nej nie sú žiadni iní utečenci,“ uviedla Kellerová.

„Ľudia chodia radi tam, kde už sú ich krajania, to robí integráciu a prijatie jednoduchším,“ dodala.

Neochota Česka, aj Slovenska a ďalších stredoeurópskych štátov prijímať migrantov je podľa političky strany Zelených v rozpore s právom Európskej únie. Európska komisia začala minulý týždeň konanie voči Česku, Poľsku a Maďarsku kvôli neplneniu programu prerozdeľovania migrantov nachádzajúcich sa v Taliansku a Grécku. Slovensko sa konaniu vyhlo, v minulom roku prijalo 16 utečencov.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #východná Európa #migračná kríza