Francúzska vláda príde o prvú ministerku obrany, dôvodom sú podozrenia z fiktívneho zamestnávania

Francúzska ministerka obrany Sylvia Goulardová sa po nedeľných parlamentných voľbách rozhodla nepokračovať vo svojej funkcii. Zdôvodnila to tým, že čelí podozreniu, že fiktívne zamestnávala svojich spolustranníkov ako asistentov v Európskom parlamente, za čo ju už začala vyšetrovať polícia. Francúzsko tak príde o svoju prvú ženu na čele ozbrojených síl.

20.06.2017 15:38
Sylvie Goulardová, Jean–Yves Drian Foto: ,
Naľavo je odchádzajúca francúzska ministerka obrany Sylvia Goulardová, ktorá ho prevzala po Jeanovi–Yvesovi Drianovi (vpravo).
debata (3)

„Chcem mať možnosť slobodne demonštrovať svoju dobrú vôľu,“ oznámila ministerka za centristickú formáciu MoDem, ktorá je v parlamente spojencom hnutia Republika vpred prezidenta Emmanuela Macrona.

Goulardová, ktorá je členkou Európskeho parlamentu od roku 2009, je vyšetrovaná od 9. júna. Na možné nezrovnalosti so zamestnávaním asistentov upozornil francúzske úrady bývalý zamestnanec MoDem, podľa ktorého strana mohla nezákonne odmeňovať svojich pracovníkov pôsobiacich vo Francúzsku z peňazí europarlamentu.

Šéf MoDem François Bayrou, ktorý za spojenectvo v predvolebnej prezidentskej kampani dostal od Macrona funkciu ministra spravodlivosti, akékoľvek pochybenia popiera. Strana vraj nikdy fiktívne žiadnych asistentov v Európskom parlamente nezamestnávala. Sám je vystavený tlaku, aby svoj rezort opustil.

Bayrou pred dvoma týždňami predstavil návrh zákona o morálke a etike v politike, ktorý Macron sľuboval pred voľbami s cieľom vyčistiť domácu politickú scénu. Vláda v ňom chce zakázať ministrom a poslancom zamestnávať členov rodiny.

Obvineniu z fiktívneho zamestnávania asistenta v europarlamente čelí aj šéfka krajne pravicovej Národnej fronty Marine Le Penová, proti ktorej začalo vyšetrovanie už pred voľbami. Bruselský parlament po nej požaduje vrátenie vysokých súm.

Vo francúzskej vláde, ktorá sa teraz ľahko obmieňa, už nebude ani minister pre územnú súdržnosť Richard Ferrand, ktorý je podozrivý, okrem iného z majetkových trestných činov a z nepoctivého jednania. Na Macronovo želanie sa ale ujme vedenia poslaneckého klubu hnutia REM v Národnom zhromaždení.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Sylvia Goulardová