Američania zostrelili iránske bezpilotné lietadlo

Americká armáda v utorok zostrelila nad južnou Sýriou iránske bezpilotné lietadlo, ktoré sa blížilo k americkému výcvikovému táboru pri hraniciach s Jordánskom a "prejavilo nepriateľský úmysel".

20.06.2017 19:14
debata (72)

Informovali o tom koaličné vojská pod vedením USA, ktoré v Sýrii bojujú proti teroristickému hnutiu Daíš, známemu aj ako Islamský štát (IS).

V tomto mesiaci je to už tretí podobný incident medzi západnou, Američanmi vedenou koalíciou na jednej strane a spojeným frontom armád sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, Ruska a Iránu na druhej strane. Obe koalície síce bojujú proti IS, al-Asad s podporou Ruska a Iránu však okrem toho bojuje aj proti sýrskej opozícii, ktorá je naopak spojencom západnej koalície v boji proti Daíšu.

K zostreleniu bezpilotného lietadla, ktoré sa blížilo k základni západnej koalície, prišlo po prvý raz 8. júna. Vzťahy medzi prozápadnou a Rusmi vedenou koalíciou sa však vyostrili najmä po pondelňajšom zostrelení sýrskej stíhačky, ktorá podľa Pentagónu bombardovala jednotky Sýrskych demokratických síl (SDF). Sýrska armáda namietala, že stíhačka letela bombardovať militantov z Daíšu.

Ruské ministerstvo obrany následne vyhlásilo, že všetky lietadlá či drony na západ od rieky Eufrat patriace ku koalícii vedenej Spojenými štátmi, bude odteraz považovať za nepriateľské ciele.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #lietadlo #Sýria #Irán