V Portugalsku havarovalo lietadlo, ktoré pomáhalo hasiť požiare

Hasiči v Portugalsku ešte stále nezvládli rozsiahly požiar, ktorý od víkendu v centrálnej časti krajiny usmrtil už 64 ľudí a 135 ich zranil.

20.06.2017 19:35
Portugalsko, oheň Foto: ,
Jedno z lietadiel, ktoré pomáha pri hasení požiarov v Portugalsku.
debata (1)

Pod kontrolou majú dosiaľ 85 percent zasiahnutého územia. Pri boji so živlom v utorok podľa miestnych úradov havarovalo lietadlo typu Canadair, nie je ale jasné, či si nehoda vyžiadala nejaké obete a ani akému štátu stroj patril. Tieto lietadlá do Portugalska vyslali Francúzsko, Taliansko a Španielsko, uviedla agentúra AFP.

Proti ohňu v oblasti Pedrógão Grande, ktorý priživujú vysoké teploty prekračujúce 40 stupňov Celzia a silný nárazový vietor, bojuje tisícka hasičov. Požiar, ktorý spôsobil zrejme blesk, zatiaľ zničil približne 26-tisíc hektárov územia. Zasiahol okrem iného izolované lokality obývanej prevažne seniorov. Hasiči podľa agentúry AP dúfajú, že sa im požiar v oblasti podarí dostať pod kontrolu v stredu, aj keď meteorológovia predpovedajú najvyššiu dennú teplotu až 43 stupňov Celzia.

Portugalský premiér António Costa podľa agentúry Reuters požiadal úrady, aby vypracovali správu o tom, v čom záchranné zložky pri zásahu zlyhali. Reagoval tak na kritiku svedkov, podľa ktorých boli záchranári pomalí. Costa požiadal tiež o vysvetlenie, prečo nebola uzavretá cesta, na ktorej mnoho ľudí uviazlo vo svojich autách a zahynulo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #lietadlo #nehoda #požiar