Výbuch v Bruseli vyšetrujú ako teroristický útok, identita páchateľa už je známa

V Belgicku sa v utorok večer podarilo zmariť pokus o teroristický útok, keď vojaci zastrelili podozrivého, ktorý spôsobil malý výbuch na hlavnej bruselskej železničnej stanici. Informovali tamojšie úrady.

21.06.2017 07:20 , aktualizované: 12:16
Belgicko, výbuch, Brusel Foto: ,
Belgickí policajti sa po nahlásení explózie zhromaždili pred hlavnou železničnou stanicou v Bruseli.
debata (7)

Podľa federálneho prokurátora Erica Van der Sypta vojaci „neutralizovali“ podozrivého na stanici okamžite po výbuchu a následne ho prehľadali pyrotechnici. Má ísť o 36-ročného Maročana Usámu Z. Prokurátorova hovorkyňa Ine Van Wymersch v stredu potvrdila, že útočník zomrel a ďalšie výbušniny u neho nenašli. Niektoré belgické médiá pritom informovali, že muž bol opásaný výbušninami.

Belgické krízové centrum, ktoré monitoruje bezpečnostné riziká v krajine, sa vyjadrilo, že na základe prvotných informácií nie je potrebné zvýšiť stupeň teroristického ohrozenia na najvyšší a ponechali ho na druhom najvyššom stupni.

Podľa Van der Sypta sa pri útoku nikto ďalší nezranil a výbuch spôsobil len menšie škody. K explózii došlo okolo 20:30 miestneho času, už po večernej špičke. „Bolo jasné, že chce spôsobiť oveľa väčšiu škodu, ako spôsobil. Jeho ruksak vybuchol dvakrát, ale mohlo to byť ešte omnoho horšie,“ vyhlásil Van der Sypt. Prvý výbuch upozornil na páchateľa príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorí ho zneškodnili. V poslednej chvíli útočník podľa Van der Sypta bežal k vojakovi a kričal „Allahu Akbar“.

Muž podozrivý z pokusu o atentát na bruselskej centrálnej stanici zomrel, potvrdila belgická prokuratúra. Predpokladaného útočníka, ktorý v utorok večer spôsobil menší výbuch, paľbou rýchlo zneškodnila vojenská hliadka. Jeho totožnosť už úrady poznajú, informoval minister vnútra Jan Jambon. O koho sa jedná, ale minister nezverejnil. „Totožnosť teroristov je známa,“ povedal Jambon televízii RTBF. „Musíme teraz tiež zistiť, ako sa muž mohol zradikalizovať,“ do­dal.

Podľa premiéra Michela krajina po tejto udalosti ešte podstatne sprísni bezpečnostné opatrenia na verejných priestranstvách a masových podujatiach, čo sa bude týkať okrem iného aj stredajšieho koncertu Coldplay v belgickej metropole.

Podľa belgického denníka De Tijd pochádzal 36-ročný muž z neslávne preslávenej bruselskej štvrti Molenbeek, kde žilo napríklad aj niekoľko páchateľov atentátov z Paríža z roku 2015 a z Bruselu z vlaňajšieho marca. Podľa denníka La Libre Belgique polícia prehľadáva v Molenbeek niekoľko domov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bomba #teroristi #Belgicko