Rukojemnícka dráma na Filipínach sa skončila

Dráma okolo rukojemníkov, ktorých sa v škole na juhu Filipín zmocnili ozbrojení islamisti, sa skončila. Oznámil to armádny hovorca s tým, že ozbrojenci sa stiahli a žiadne obete nie sú hlásené.

21.06.2017 08:12
Filipíny Foto: ,
Situáciou na Filipínach sa veľmi intenzívne zaoberá aj minister obrany Delfin Lorenzana.
debata

„Už je to vyriešené. Stiahli sa, už tu nie sú. Škola je zase bezpečná,“ povedal novinárom brigádny generál Restitut Padilla.

Hovorca však pripustil, že vojaci ešte zisťujú, či ozbrojenci neodvlekli päť civilistov. Podľa jeho názoru nebolo medzi rukojemníkmi žiadne dieťa. Hovorca islamistov podľa agentúry Routers uviedol, že ozbrojenci po vypuknutí prestrelky s vojakmi odviedli civilistov do bezpečia a nemajú v úmysle ich držať v zajatí.

Asi dve stovky ozbrojencov spätých s teroristickou organizáciou Islamský štát zaútočili na juhu Filipín na vojenskú jednotku a zmocnili sa dedinskej školy, podľa prvých správ vrátane žiakov. Policajný inšpektor Realan Mamon však neskôr pripustil, že nebolo jasné, či islamisti zajali aj žiakov a učiteľov ako rukojemníkov, pretože k útoku došlo ešte pred začiatkom vyučovania a potom už prepukli prestrelky medzi vojakmi a islamistami.

Inšpektor nevylúčil, že útok by mohol byť diverznou operáciou na pomoc islamistom v asi o 190 kilometrov severnejšie ležiacom meste Marawi, obliehanom piaty týždeň vládnymi vojskami. V bojoch o toto mesto na ostrove Mindanao podľa odhadov zahynuli už stovky ľudí.

Starosta mesta Pigkawayan odhadol počet útočníkov v obci Malagakit na dve stovky, anonymné policajné zdroje hovorili až o troch stovkách po zuby ozbrojených rebelov.

Boje sa rozhoreli 23. mája po neúspešnom zásahu bezpečnostných zložiek na predpokladaný úkryt Isnilona Hapilona, ​​veliteľa teroristickej skupiny Abu Sayyaf. Na Hapilona, ​​ktorý je na zozname najhľadanejších teroristov amerického ministerstva zahraničia, je vypísaná odmena päť miliónov dolárov. Islamisti si privolali posily a v bojoch sa spojilo niekoľko islamistických skupín. Technickú podporu filipínskym jednotkám poskytujú americké ozbrojené sily.

debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #rebeli #Filipíny