Macron vymenoval nové ministerky obrany a spravodlivosti

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vymenoval nové osobnosti na čelo ministerstiev obrany a spravodlivosti. Ministerkou obrany sa stáva Florence Parly a novou ministerkou spravodlivosti Nicole Belloubet, rešpektovaná právnička, ktorá bola doteraz sudkyňou francúzskeho Ústavného súdu.

21.06.2017 21:19
debata (2)

Ide o súčasť reforiem vlády, ktorých uskutočnenie po parlamentných voľbách Macron už dlhšie avizoval. V posledných dňoch ho ale ešte skomplikovalo odstúpenie viacerých doterajších ministrov.

V utorok najskôr odstúpila z postu ministerky obrany Sylvie Goulard, jedna z najpopulárnejších francúzskych političiek. V stredu ju nasledovali doterajší minister spravodlivosti Francois Bayrou a ministerka pre európske záležitosti Marielle de Sarnezová.

Všetci traja patria k menšej koaličnej strane Demokratické hnutie (MoDem), ktorej členovia čelia podozreniam, že časť peňazí, určených na poslaneckých asistentov, používali na financovanie straníckych aktivít. Obvinenia odmietajú, ale, ako tvrdia, nechcú, aby vyšetrovanie týchto obvinení vrhalo zlé svetlo na Macronov kabinet.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron