Nenecháme sa umlčať, bráni sa al-Džazíra tlaku arabských krajín

Panarabská spravodajská televízia al-Džazíra v piatok vyhlásila, že napriek požiadavke zo strany arabských krajín neprestane vysielať a bude naďalej šíriť do sveta nestranné spravodajstvo z regiónu.

23.06.2017 16:46
spravodajská televízia al-Džazíra Foto: ,
Budova spravodajskej televízie al-Džazíra.
debata (6)

Reagovala tak na výzvu na zastavenie jej vysielania, ktorú Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt a Bahrajn vo štvrtok adresovali Kataru. Výzva je jedným z bodov, ktorých splnením tieto štyri krajiny podmieňujú ukončenie blokády Kataru. Televízia al-Džazíra z tohto emirátu vysiela a je ním aj financovaná.

Podľa riaditeľa anglického vysielania al-Džazíry Gilesa Trendlea sa však televízia nechystá zastaviť vysielanie. „Budeme naďalej poskytovať naše bežné komplexné a nestranné spravodajstvo o udalostiach po celom svete,“ vyhlásil v piatok Trendle. Žiadosť zo strany blízkovýchodných krajín, aby Katar vysielanie al-Džazíry zastavil, podľa neho „nie je ničím iným ako pokusom umlčať hlas demokracie v regióne a potlačiť slobodu vyjadrovania“.

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt a Bahrajn vo štvrtok predostreli Kataru zoznam trinástich požiadaviek, po ktorých splnení sú ochotné ukončiť blokádu krajiny. Okrem zastavenia vysielania al-Džazíry žiadajú napríklad aj „zaplatiť kompenzácie za straty na životoch a majetku, ktoré v uplynulých rokoch spôsobila katarská politika“ či „ukončiť zasahovanie do vnútorných záležitostí suverénnych krajín“.

Štyri spomínané krajiny spolu s Jemenom začiatkom júna obvinili Katar z podpory teroristických skupín po celom Blízkom východe, vrátane palestínskeho Hamasu či buniek napojených na al-Káidu. Všetkých päť krajín zmrazilo s Katarom akékoľvek styky, vyzvalo svojich občanov, aby sa vrátili z tohto emirátu domov a pohrozilo väzením alebo pokutou každému, kto by tieto nariadenia kritizoval.

Katar všetky obvinenia odmieta a naznačuje, že týchto päť blízkovýchodných krajín si chce len vyrovnať účty s al-Džazírou, ktorá sa často kriticky vyjadruje o ich predstaviteľoch. Na stranu tohto tvrdenia sa v stredu čiastočne priklonilo aj americké ministerstvo zahraničných vecí, keď spochybnilo, či skutočným dôvodom blokády Kataru je naozaj údajná katarská podpora extrémizmu a terorizmu, a nie náhodou vzájomné nezhody iného charakteru.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Al-Džazíra #Katar