Donald Trump porušil tradíciu a neuctil si koniec moslimského ramadánu

Americký prezident Donald Trump porušil už takmer 20-ročnú tradíciu a pri príležitostí konca posvätného moslimského mesiaca ramadán nezorganizoval slávnostnú večeru.

26.06.2017 12:18
Donald Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump porušil už takmer dvadsaťročnú tradíciu zavedenú počas exprezidenta Billa Clintona.
debata (18)

Usporadúvanie slávnostnej večere na konci ramadánu sa v Bielom dome začalo už v roku 1805, avšak o tradícii sa dá hovoriť až od roku 1999 počas prezidentovania Billa Clintona. Súčasný minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson však v máji odmietol návrh oddelenia pre náboženstvo a svetové dianie Ministerstva zahraničných vecí usporiadať túto akciu v roku 2017.

Donald Trump bol niekoľkokrát kritizovaný pre jeho protiislamskú rétoriku, dokonca počas predvolebnej kampane volal po zavedení prísneho sledovania mešít v USA.

Napriek tomu však Trump podľa BBC moslimom pri príležitosti ich najväčšieho sviatku odkázal:„V mene amerického ľudu posielame spolu s Melaniou srdečné pozdravy všetkým moslimom, ktorí oslavujú Eid al-Fitr (arabský názov pre koniec ramadánu). Počas tohto sviatku si pripomíname dôležitosť súcitu, ľútosti a dobrej vôle. Vzhľadom na to, že moslimovia sú všade na svete, Spojené štáty sa opätovne zaväzujú k rešpektovaniu týchto hodnôt.“

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #večera #ramadán #Donald Trump