V USA začína platiť Trumpov imigračný dekrét

Od štvrtka môžu Spojené štáty začať čiastočne uplatňovať imigračný dekrét, ktorý v marci vydal prezident Donald Trump.

29.06.2017 07:57 , aktualizované: 10:08
trump Foto: ,
Imigračný dekrét Donalda Trumpa začína platiť vo štvrtok.
debata (6)

Umožnil to najvyšší súd svojím pondelkovým rozhodnutím, aj keď nejde o jeho konečné rozhodnutie a výnos nemôže byť realizovaný v plnom znení, ako ho Trump podpísal.

Napriek tomu ale ľudia zo šiestich krajín – Iránu, Sýrie, Líbye, Jemenu, Sudánu a Somálska – nebudú môcť 90 dní vstúpiť na územie USA, ak nedokážu, že tam majú dôveryhodné kontakty. Túto podmienku súd stanovil aj pre druhý bod dekrétu, ktorý na 120 dní obmedzuje príjem utečencov. Trump považuje dekrét za opatrenie, ktoré prispeje k bezpečnosti USA.

Nové podmienky

Žiadatelia z Iránu, Líbye, Sýrie, Somálska, Sudánu a Jemenu musia preukázateľne zdokladovať vzťah s blízkymi príbuznými, a to s rodičom, manželom, manželkou, dospelým či maloletým dieťaťom, zaťom, nevestou alebo súrodencom, ktorí už majú povolenie na pobyt v USA. Do úzkeho rodinného kruhu úrady nerátajú starých rodičov, vnúčatá, tety, strýkov, netere, synovcov, sesternice, bratrancov, švagrov, švagriné či snúbencov.

Čo sa týka obchodných alebo profesijných kontaktov, úrady budú posudzovať legitímne vzťahy, ktoré sú „formálne, zdokumentované a vytvorené riadnym spôsobom a nie len za účelom vyhnúť sa zákazu vstupu“.

Nové pravidlá sa netýkajú novinárov, študentov, zamestnancov alebo lektorov, ktorí už majú platné víza. Výnimka na vstup sa netýka tých, ktorí sa budú snažiť získať prácu či možnosť na vzdelávanie len za účelom udelenia víz. Úrady nebudú zaujímať ani rezervácie na ubytovanie či požičanie auta, i keď sú už zaplatené.

Konzulárni pracovníci budú môcť zhodnotiť aj ďalšie výnimky vzťahujúce sa na vstup ľudí zo spomínaných šiestich krajín, a to na základe „predchádzajúcich uznaných kontaktov v USA alebo významných obchodných či profesijných záväzkov“. Výnimku budú môcť udeliť aj bábätku, adoptovanému dieťaťu alebo v prípade potreby urgentnej zdravotnej pomoci.

Vstup do krajiny budú môcť dostať aj tí, ktorí pricestujú za obchodným účelom spojeným s medzinárodne uznávanou organizáciou alebo vládou USA alebo ak sú legálnymi obyvateľmi Kanady s platnými kanadskými vízami. Takisto ľudia zo spomínaných prevažne moslimských krajín, ktorí získali víza v rámci každoročnej lotérie, budú musieť preukázať, že do USA chcú prísť „s dobrým úmyslom“.

Hovorkyňa ministerstva zahraničia Heather Nauertová sa obavy snažila rozptýliť, keď povedala, že USA budú informovať cestujúcich aj príslušné organizácie, aby bol „profesionálnym a organizovaným spôsobom zabezpečený poriadok“.

Právnici však majú pochybnosti najmä pre klauzulu, ktorou najvyšší súd podmienil výber osôb, ktorým bude vstup do krajiny umožnený. Musia totiž preukázať vzťahy v USA bona fide, teda v dobrej viere. Podľa stanice Fox News odborníci stále konzultujú s ministerstvom spravodlivosti výklad tejto podmienky.

Vlani do USA z vybraných krajín podľa ministerstva zahraničných vecí prišlo len niečo cez 110-tisíc turistov. Právnik z imigračného oddelenia Matthew Kolken povedal, že ľuďom z týchto krajín sa všeobecne málokedy vydávajú víza, pretože len ťažko dokazujú, že sa vrátia do podmienok občianskeho konfliktu vo svojej krajine.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #imigračný dekrét