Prieskum: Za manželstvá homosexuálov sú tri štvrtiny Nemcov

Legalizáciu manželstiev homosexuálov podporujú tri štvrtiny Nemcov, za adopcie detí pármi rovnakého pohlavia sú dve tretiny opýtaných.

29.06.2017 10:39
debata (131)

Ukazuje to vo štvrtok zverejnený prieskum agentúry Insa pre denník Bild. Nemecký parlament bude o návrhu na legalizáciu manželstva homosexuálov hlasovať v piatok a očakáva sa, že ho schváli.

Manželstvo pre všetkých, ako sa mu v Nemecku hovorí, podporuje podľa prieskumu 74,7 percenta opýtaných, 19,8 percenta je proti. Adopcie detí by párom rovnakého pohlavia umožnilo 65,9 percenta Nemcov, 22 percent nie.

Jediná väčšia politická strana, ktorej priaznivci manželstvo homosexuálov väčšinovo odmietajú, je Alternatíva pre Nemecko (AFD) – 55,1 percenta jej stúpencov sa vyslovilo proti, 39,9 percenta za.

Podpora väčšiny strán

Pri všetkých ostatných stranách má manželstvo pre všetkých jasnú podporu. U zelených ho podporuje 92,7 percenta voličov, u sociálnych demokratov 86,7 percenta, u Ľavice 84,4 percenta a pri konzervatívnej únie CDU/CSU 73,4 percenta.

Najmä posledné číslo je zaujímavé, pretože to bola práve konzervatívna únie kancelárky Angely Merkelovej, ktorá sobáše homosexuálov dlho nechcela umožniť. Koaliční sociálni demokrati sa ich preto nakoniec rozhodli presadiť za pomoci opozičných strán zelených a Ľavice.

CDU / CSU síce s takýmto postupom nesúhlasí, rozhodla sa ale dať svojim poslancom možnosť, aby sa pri piatkovom hlasovaní rozhodovali podľa svojho svedomia, a nie podľa straníckych nôt. Tento krok kancelárky Merkelovej oceňuje podľa prieskumu 72,2 percenta Nemcov, len 13,2 percenta ho hodnotia negatívne.

Návrh môže zastaviť zrejme len ústavný súd

Návrh na legalizáciu manželstiev osôb rovnakého pohlavia, ktorý počíta aj s adopciami detí, by mal v Spolkovom sneme v piatok prejsť s prehľadom. Týždeň potom by o ňom mala hlasovať Spolková rada a aj tam sa počíta s jasnou väčšinou.

Poslednú prekážku pre legalizáciu sobášov homosexuálov by tak mohla predstavovať prípadná sťažnosť na ústavný súd. Podľa expertov nie je vylúčené, že by ústavný súd stanovil ako podmienku pre legalizáciu manželstiev osôb rovnakého pohlavia zmenu ústavy.

Názory na to, či je potrebné ústavu meniť, sa medzi odborníkmi zatiaľ dramaticky líšia.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #homosexuáli #adopcie #homosexuálne manželstvá #práva homosexuálov #LGBTI+