Jasné zatmenie sýrskej skutočnosti

S pravidelnosťou vychádzajúceho slnka sa objavujú špekulácie o použití chemických zbraní v Sýrii. Po "indíciách" Washingtonu vraj potvrdzujúcich ich použitie, ale aj prípravu na nový útok zo strany Damasku, sa najnovšie o "informačnú bombu" postarala Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW). V čase, keď svet očakáva výsledok dôležitého rokovania "veľkej dvadsiatky" v Hamburgu.

30.06.2017 08:18 , aktualizované: 17:21
debata (102)

„Aprílový útok v sýrskom Chán Šajchúne spáchali smrtiacou nervovou látkou sarín alebo jej podobnou látkou,“ konštatuje sa v nezverejnenej vyšetrovacej správe OPCW. O jej obsahu informoval agentúru AP diplomat, ktorý si želal ostať v anonymite.

Pritom práve OPCW kontrolovala likvidáciu sýrskych chemických zbraní na základe rusko-americkej dohody z roku 2013. Väčšina z nich skončila na palube špeciálneho amerického plavidla kotviaceho v Stredozemnom mori, kde ich likvidovali.

Stálej zástupkyni USA v OSN Nikki Haleyovej to však nebránilo vyjadriť dôveru dokumentu OPCW, ktorý síce nevidela, ale vraj „dokazuje, čo už vieme: chemické zbrane boli použité proti sýrskemu ľudu“. Podľa nej teraz musí ešte nezávislé vyšetrovanie overiť, kto je zodpovedný za brutálny útok.

Dokument OPCW sa ako cez kopirák zhoduje s ďalším z rovnakého zdroja, tentoraz zverejneným iba dva týždne po aprílovom útoku v sýrskom Chán Šajchúne. Na porovnanie: „Obete otrávil sarín alebo niečo podobné. Potvrdili to aj biomedicínske materiály siedmich zranených, ktorých liečia v nemocnici,“ informoval už vtedy zo závideniahodnou rýchlosťou Ahmet Üzümcü, generálny riaditeľ OPCW.

Vraj po získaní výsledkov z dvoch od seba nezávislých laboratórií. Zároveň však musel priznať, že v súčasnej informačnej vojne chýba hlavne autor scenára a vykonávateľ chemického útoku. „Nevieme, ako sa to stalo. Musíme to ešte len zistiť,“ priznal Üzümcü rovnako ako teraz aj stála zástupkyňa USA v OSN Haleyová.

„Dôkazy“ OPCW, podľa ich vlastného tvrdenia, pochádzajú z „testov vzoriek odobratých od mŕtvych i ranených prevezených do Turecka“. V tejto súvislosti Reuters pripomenul, že na príkaz generálneho riaditeľa OPCW Ahmeta Üzümcüa jeho „hľadači pravdy“ nenavštívili samotné miesto tragédie. Vraj kvôli bezpečnosti členov misie.

Üzümcü sa tak obrátil chrbtom k rezolúciám BR OSN č. 2118, 2209 a 2235, ktoré zaväzujú všetky strany sýrskeho konfliktu zabezpečovať medzinárodným expertom voľný prístup k miestam chemických incidentov. Tento bod sa, mimochodom, vzťahuje aj na tie subjekty medzinárodných vzťahov, ktoré majú vplyv na tieto strany konfliktu, predovšetkým na opozíciu.

A tak po spomínanom zákaze navštíviť miesto tragédie nasledovalo vyšetrovanie „na diaľku“. Ako v tejto súvislosti pripomínajú viaceré zdroje, tzv. záchranári známi ako Biele prilby ukradli z márnice v Idlibe telá obetí vrátane detí. Vraj aby sa nezopakovala chyba v prípade videa o tragédii v Chán Šajchúne.

Na autentických záberoch totiž jedno dievčatko – smrteľná obeť chemického útoku – malo odrazu otvoriť oči. Nehovoriac už o tom, že záchranári v bielych helmách sa tesne po útoku s použitím smrtonosného sarínu pohybovali bez potrebného protichemického vybavenia, o čom svedčia snímky.

„Svedkovia“ navyše tvrdili, že v okolí 500 metrov od zbombardovanej budovy „bolo cítiť“ bezzápachový sarín. Aj mimovládna organizácia Švédski lekári za ľudské práva (SWEDHR) analyzovala „záchranárske“ videá a dospela k záveru, že išlo o falzifikáty.

„Ďalšie kroky Američanov a ich spojencov v tzv. sýrskej chemickej kauze nie je ťažké uhádnuť. Bude nasledovať nové vzplanutie bezmedznej politizácie tejto témy na platforme OPSW v Haagu a v Bezpečnostnej rade OSN v New Yorku vrátane iniciatív na prijatie sankčných uznesení a rezolúcií voči legálnej sýrskej vláde,“ predpovedalo vo svojom stanovisku ruské ministerstvo zahraničia niekoľko hodín pred zverejnením časti dokumentu OPSW.

A tak, keď vraj bude v najbližších dňoch zverejnená záverečná správa, ktorá potvrdí, že v Chán Šajchúne skutočne použili sarín, tak na ukončenie vyšetrovania tohto incidentu na Západe už zrejme nikto čakať nebude.

„To, že je Damask ,vinný‘ z týchto zločinov, sa prezentuje ako nesporný fakt vyplývajúci z politickej objednávky, a formálny výsledok vyšetrovania ani zďaleka nehrá rozhodujúcu úlohu,“ konštatuje sa v spomínanom ruskom stanovisku.

V sýrskom meste Chán Šajchún pri útoku 4. apríla zahynulo 87 ľudí vrátane 30 detí a 550 obetí utrpelo zranenia. Damask opakuje, že za únik chemických látok môžu povstalci. Sklad s chemickými látkami dostal zásah pri útoku na budovu, v ktorej rokovali lídri teroristov.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #sarín #Chán Šajchún