Súd musí znova rozhodnúť o službe Uber v Brne

Krajský súd v Brne musí do siedmich dní znovu rozhodnúť o návrhu na predbežné opatrenie, v ktorom spoločnosť Lido Taxi Radio a Brno ako vedľajší účastník konania požadujú, aby v Brne spoločnosť Uber nemohla poskytovať svoje služby.

30.06.2017 10:55
debata

Vrchný súd v Olomouci pôvodné predbežné opatrenie zrušil pre nedostatok dôvodov a vecnej nepreskúmateľnosti, vyplýva z uznesenia Vrchného súdu, ktoré novinárom poskytlo Brno. Reakciu Uber ČTK zisťuje.

Firma teraz môže znovu svoju službu UberPOP poskytovať. Ak by však súd predbežné opatrenie vydal znovu, musela by opäť skončiť. Uber spustil v Brne svoju službu 1. februára. Ľudia si vďaka aplikácii mohli zavolať vodiča, ktorý ich odviezol na požadovanú adresu. Klient potom zaplatil za čas strávený na ceste a prejdené kilometre.

Vodiči jazdili buď pre spoločnosť alebo ako živnostníci, ktorí si privyrábali jazdou vo vlastnom aute. Klasickí taxikári sa proti službe ohradzujú ako nekalej konkurencii, ktorá nedodržiava požiadavky kladené na taxislužbu. Vadí im, že vozidlá, ktoré jazdia na Uber, nemajú taxameter, nie sú označené ako taxi a vodiči nespĺňajú podmienky dané vyhláškou o taxislužbe.

Krajský súd v apríli predbežným opatrením zakázal firme služby poskytovať. Zdôvodnil to tým, že firma porušuje niekoľko ustanovení zákona, ktorý prevádzku taxi upravuje. Nemožno poskytovať služby, keď k tomu vodiči nemajú oprávnenie, auto nie je označené ako taxi alebo nemá taxameter. Krajský súd v máji zamietol aj návrh Uberu na zrušenie predbežného opatrenia, a preto firma podala odvolanie na Vrchný súd v Olomouci.

Ten v uznesení konštatoval, že „je potrebné, aby súd prvého stupňa vo svojom novom rozhodnutí celkom jasne a presne formuloval svoje myšlienkové pochody, ktoré vyústia v záver, či v danom prípade možno návrhu na nariadenie predbežného opatrenia vyhovieť, alebo nie; svoje úvahy a záver riadne odôvodnil tak, aby jeho rozhodnutie bolo vecne preskúmateľné“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brno #Uber