Zomrela expredsedníčka EP Simone Veilová, ktorá prežila Holokaust a legalizovala potraty

Simone Veilová, niekdajšia prvá ministerka vo francúzskej vláde a tiež prvá žena na čele Európskeho parlamentu, zomrela v piatok vo veku 89 rokov. Oznámili to francúzske médiá s odvolaním sa na pozostalých. "Moja matka zomrela dnes ráno doma. 13. júla by mala 90 rokov," uviedol syn Jean Veil podľa denníka Le Figaro.

30.06.2017 12:50
Simone Veilová Foto: ,
Simone Veilová (na archívnej snímke z roku 2007).
debata (5)

Agentúra AFP charakterizovala zosnulú ako „charizmatickú a populárnu Francúzku“, ktorej život poznačila deportácia do Osvienčimu a aj boj za lepšie životné podmienky Európaniek.

Počas druhej svetovej vojny prežila uväznenie v nacistickom vyhladzovacom tábore v Osvienčime, kam bola deportovaná ako šestnásťročná dievčina. Otec, matka a brat sa z nacistických táborov nikdy nevrátili, prežila iba Simone a jej dve sestry. Práve táto skúsenosť ju viedla k pevnému presvedčeniu o potrebe zjednotenia Európy. Hovorievala, že Európska únia ju zmierila s 20. storočím.

Do dejín sa zapísala aj „zákonom Veilová“. Ako ministerka zdravotníctva presadila v roku 1975 zákon umožňujúci umelé prerušenie tehotenstva bez hrozby trestného stíhania. Do vlády premiéra Jacquesa Chiraca ju o rok skôr vymenoval prezident Valéry Giscard d'Estaing.

Predsedníčkou Európskeho parlamentu bola v rokoch 1979–1982 (až doteraz sa dočkala len jedinej nasledovníčky v podobe Nicole Fontaineovej, ktorá stála na čele EP v rokoch 1999–2002). Neskôr sa znovu stala stala ministerkou sociálnych vecí a zdravotníctva; túto funkciu zastávala vo vláde premiéra Edouarda Balladura v rokoch 1993 až 1995.

Z politiky sa potom stiahla, ale vo verejnom živote zostala ako predsedníčka nadácie pripomínajúcej holokaust. V roku 2008 sa stala šiestou ženou, zvolenou za francúzsku akademičku. „Na to som sa nikdy necítila. Som príliš nezávislá,“ odpovedala na otázku, prečo nikdy nekandidovala na prezidentku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #EP #Simone Veilová