Stredoškoláci moslimského pôvodu čelili v Poľsku rasovým útokom

Poľsko je známe svojou konzervatívnosťou a odmietavým postojom voči menšinám a ku všetkému odlišnému. Presvedčili sa o tom stredoškoláci moslimského pôvodu z Berlína, ktorí prišli do Poľska na vzdelávací výlet. Počas pobytu museli čeliť zo strany Poliakov posmechu, slovným aj fyzickým útokom.

30.06.2017 15:12
debata

Študenti z Berlína prišli do Poľska, aby sa viac dozvedeli o osude Židov počas druhej svetovej vojny. Mali spoznať k čomu môže viesť rasová a náboženská neznášanlivosť. Nepresvedčili sa o tom prostredníctvom dejín, ale na vlastnej koži. Miestni obyvatelia ich urážali pre moslimský pôvod na každom kroku. V reštaurácii ich napríklad napadol jeden manželský pár. „Nadávali nám a hádzali po nás odpadky. Ďalší návštevníci reštaurácie sa k nim pridali. Potom nás vyhodili z obchodu, pretože sme rozprávali po perzsky,“ opísala svoje zážitky Şeydanur Kiliçová.

Vraj si pomýlili výsmech s úsmevmi

Žiaci navštívili Varšavu, Lodž a Lublin. „Všade ich vyhadzovali z obchodov, urážali a dokonca oblievali vodou,“ povedala učiteľka Sabeth Schmidthalsová, ktorá skupinu sprevádzala. Ako povedala, žiaci boli na podobných výletoch už v Španielsku či Francúzsku, ale nikde sa s niečím podobným nestreli. Jednému z dievčat predavač odmietol predať vodu, ďalšia povedala, že sa jej niekto dokonca vyhrážal nožom.

Nedobré skúsenosti majú aj s políciou. Keď miestneho policajta žiadali o pomoc, lebo jedno z dievčat niekto opľul, odmietol sa im venovať. Podľa zástupcu komisára Andrzeja Fijaleka, ktorý sa k incidentu vyjadril po jeho medializácii, si stredoškoláci situáciu len zle vysvetlil a vraj si pomýlili výsmech s úsmevmi.

Útoky voči migrantom stúpli až dvojnásobne

Týždeň predtým ultrapravicoví nacionalisti napadli občianskych aktivistov. Ani tento prípad polícia neriešila. Podľa poľskej prokuratúry v roku 2016 narástli útoky voči migrantom, najmä moslimského pôvodu až dvojnásobne.

Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť okrem výrazne odmietavých postojov voči imigrantom, presadzuje aj ďalšie, ktoré sú v rozpore s EÚ a demokratickými hodnotami. Vláda zaviedla obmedzenia médií, verejného zhromažďovania, pokúsila sa o úplný zákaz potratov. Tieto rozhodnutia a návrhy vlády vyvolali zakaždým mohutné protesty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #rasová nenávisť #náboženská neznášanlivosť