Le Penovú obvinili zo zneužitia peňazí europarlamentu

Francúzska justícia obvinila líderku krajnej pravice Marine Le Penovú zo zneužitia peňazí Európskeho parlamentu. Politička čelí podozreniu, že v rokoch 2009 až 2016 ako europoslankyňa neoprávnene vyplácala odmeny dvoma svojim spolustraníkom vedeným ako asistenti poslancov, uviedla agentúra AFP.

30.06.2017 19:07
Marine Le Penová Foto: ,
Marine Le Penová.
debata (7)

Ide o šéfku jej kabinetu v strane Národný front (FN) Catherine Grisetovou a jej telesného strážcu Thierryho Légiera, informovali justičné zdroje. Vyšetrovaný je aj životný partner Le Penovej Louis Aliot, ktorý je europoslancom od roku 2014 a ktorý zatiaľ odmieta pred vyšetrujúceho sudcu predstúpiť.

Aféra s fiktívnym zamestnávaním asistentov sa týka 17 europoslancov FN, vrátane otca Le Penovej a zakladateľa FN Jeana-Marieho Le Pena. Sú podozriví, že peniaze vyplácali svojim spolustraníkom, hoci tí venovali väčšinu svojho času práci pre stranu vo Francúzsku. Ide zhruba o 40 ľudí odmeňovaných ako asistenti. Európsky parlament odhadol celkovú škodu v posledných piatich rokoch na päť miliónov eur.

Le Penová sa dostavila na výsluch k vyšetrujúcemu sudcovi, zatiaľ čo počas jarnej predvolebnej prezidentskej kampane to odmietala. Dala najavo, že chce obvinenia obratom spochybniť a dosiahnuť ich zrušenie. Le Penová už skôr podozrenie zo zneužitia odmietala a tvrdila, že sa stala obeťou špinavých politických intríg.

Le Penovú v júnových parlamentných voľbách vo Francúzsku zvolili za poslankyňu, kvôli čomu sa vzdala mandátu europoslankyne.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Marine Le Penová