Filipíny majú strach z IS. Na pomoc im prišli americké lode

Americké a filipínske vojnové lode spoločne hliadkovali v nebezpečných vodách na juhu Filipín, kde rastú medzinárodné obavy z moslimských radikálov a pirátov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na amerického kontraadmirála Dona Gabrielson.

01.07.2017 10:48
debata (79)

Podľa oznámenia kontraadmirála sa pobrežná bojová loď Coronado amerického námorníctva pripojila k filipínskej námornej fregate Alcaraz pri hliadkovaní v Suluskom mori. V tejto oblasti piráti od roku 2015 prepadli už niekoľko obchodných lodí.

Naša spoločná operácia s filipínskym námorníctvom na mori demonštruje plnenie našich aliančných záväzkov a predstavuje spoločné úsilie odstrašiť od pirátstva, uviedol kontraadmirál Don Gabrielson vo vyhlásení zverejnenom americkým veľvyslanectvom v Manile.

Panujú obavy, že radikáli sympatizujúci s teroristickým hnutím Islamský stať sa budú chcieť dostať cez more medzi Malajziu a Indonéziu, aby sa mohli pripojiť k islamistickým bojovníkom, ktorí sa pred piatimi týždňami zmocnili mesta Marawi na juhofilipínskom ostrove Mindanao.

Počas bojov s filipínskou armádou tam doteraz podľa informácií Reuters zabili 300 radikálov. O život tiež prišlo osem desiatok príslušníkov filipínskych ozbrojených síl a viac ako 40 civilistov.

Práve pri oslobodzovaní Marawi pomáhajú podľa filipínskej armády aj americké ozbrojené sily. Bojov sa priamo nezúčastňujú, poskytujú technickú a logistickú podporu. Panujú obavy, že IS, ktorý postupne „stráca pôdu pod nohami“ v Iraku a Sýrii, sa snaží vytvoriť si novú základňu v juhovýchodnej Á­zii.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Filipíny #Islamský štát