Katar: Cieľom ultimáta nie je boj proti terorizmu, ale obmedzenie suverenity

Požiadavky štyroch arabských štátov na čele so Saudskou Arábiou voči Kataru boli vytvorené tak, aby boli odmietnuté. V sobotu to podľa agentúry Reuters vyhlásil katarský minister zahraničia šejk Muhammad bin Abdar Rahmán Sanie s tým, že cieľom ultimáta nie je boj proti terorizmu, ale obmedzenie suverenity jeho krajiny.

02.07.2017 10:24
debata (8)

„Zoznam požiadaviek sa urobil tak, aby bol odmietnutý. Nie je myslený tak, aby bol prijatý, alebo aby sa o ňom rokovalo,“ povedal šejk Muhammad, ktorý ultimátum komentoval, keď sa končí lehota na splnenie trinástich požiadaviek.

Rijád a jeho spojenci chcú, aby Katar uzavrel televíziu Al-Džazíra, prerušil kontakty s Iránom a ukončil podporu teroristických skupín. Katar obvinenia z podpory terorizmu odmieta a ultimátum považuje za zásah do svojej suverenity.

Šajch Muhammad takisto povedal, že aj napriek postoju Saudskej Arábie a jej koalície je Katar stále ochotný pokračovať vo vzájomných rozhovoroch o riešení krízy.

Skupina štátov okolo Rijádu však trvá na tom, že o stanovených podmienkach nemieni diskutovať a že ak sa Dauhá nepodvolí, podnikne ďalšie bližšie nespresnené kroky. Už teraz spojenci Saudskej Arábie prerušili s Katarom diplomatické vzťahy a uvalili na krajinu blokádu.

„Pokiaľ ide o požiadavky, od začiatku sme hovorili veľmi jasne. Neprijmeme nič, čo by narušilo našu suverenitu,“ vyhlásil šejk Muhammad. Na otázku, či sa neobáva vojenskej odpovede zo strany Rijádu, odpovedal, že jeho krajina strach nemá. Dodal, že verí vo víťazstvo rozumu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar