Trump sa stretne s Merkelovou ešte pred summitom G20. A prvýkrát aj s Putinom

Americký prezident Donald Trump sa ešte pred začiatkom nadchádzajúceho summitu G20 v Hamburgu stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Informoval o tom hovorca nemeckej vlády. Stretnutie sa podľa neho uskutoční zrejme vo štvrtok večer.

03.07.2017 14:31 , aktualizované: 15:38
debata (2)

Vrcholná schôdzka predstaviteľov skupiny veľkých ekonomík G20 sa začne v piatok a skončí v sobotu.

Medzi Trumpom a Merkelovou panujú nezhody, okrem iného v otázkach ochrany klímy, migrácie, voľného obchodu či výdavkov na obranu. Prejavili sa už na prvom stretnutí štátnikov v marci v Bielom dome.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert uviedol, že diplomati musia pred nadchádzajúcim summitom G20 ešte stále riešiť celý rad sporných tém. Sama kancelárka Angela Merkelová v pondelok na tlačovej konferencii uviedla, že neočakáva, že by sa predstavitelia G20 zhodli na všetkých otázkach.

Podľa agentúry AFP sa Nemci obávajú, že hamburský summit skončí krachom pre neschopnosť prijať spoločné záverečné vyhlásenie. Seibert tiež informoval, že na vrcholnú schôdzku napriek očakávaniam nedorazí saudskoarabský kráľ Salmán. Dôvody, prečo 81-ročný monarcha do Nemecka nepríde, neoznámil.

Putin a Trump o Sýrii, Ukrajine a terorizme

Plánované stretnutie prezidentov Vladimíra Putina a Donalda Trumpa v Hamburgu by mohlo byť okrem ďalších otázok venované Sýrii, Ukrajine a boju s terorizmom. V Moskve to novinárom povedal kremeľský poradcu Jurij Ušakov. O termíne schôdzky sa podľa neho ešte stále diskutuje.

Putin sa s Trumpom osobne zatiaľ nezišli, o kľúčových otázkach svetovej politiky spolu niekoľkokrát hovorili telefonicky. Podľa Ušakova je ruské vedenie presvedčené, že hamburský summit bude rovnako dôležitý pre Rusko aj pre USA.

Podľa mnohých amerických politikov, najmä z radov demokratickej opozície, by mal Trump s Putinom protestovať proti údajnému ruskému zasahovaniu do minuloročných amerických prezidentských volieb. Podľa dnešného komentára CNN ale šéf Bieleho domu zrejme túto otázku v Hamburgu odsunie bokom, aby nepoškodil možnú budúcu spoluprácu s Moskvou. Trumpovi údajne pôjde o riešenie konfliktov v Sýrii a na Ukrajine.

Ušakov novinárom povedal, že Moskva považuje nadchádzajúce rusko-americkej rokovania za „skutočné dôležité“. Jeho presný termín ešte stanovený nebol a stále sa o ňom rokuje.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Angela Merkelová #Donald Trump