Trump pokračuje v ťahaní sa za prsty s médiami

Za posledný týždeň zverejnil Project Veritas už tretie video o "zasahovaní" Ruska do vnútorných vecí USA.

03.07.2017 16:00
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump dlhodobo kritizuje americké médiá, CNN nevynímajúc, zo šírenia takzvaných falošných správ.
debata (13)

Na prvom hovorí starší producent CNN John Bonifield o tom, že reči o ruskom tzv. zasahovaní do amerických volieb sú "nezmyslom”. Na druhom videu moderátor Van Jones to označuje za "prázdny burger”. Na treťom, opäť pred skrytou kamerou zakladateľa Project Veritas Jamesa O’Keefa, producent televízie CNN Jimmy Carr povedal, že americkí voliči sú "hlúpi ako poleno”.

"Všetci priznávame, že (Trump – red.) je klaun, je na smiech a nie je pripravený na túto prácu. Že sa mu zle darí, že nekoná v duchu hlavných záujmov USA. Myslíme si, že je jednoducho blázon,” hovorí Carr.

"Je vari fér spochybňovať duševné schopnosti amerických voličov?” pýta sa autor videa. "Áno. Sú predsa hlúpi ako poleno,“ reaguje Carr.

O špinavom tajomstve amerických médií a o metódach novinárov z Projektu Veritas sa vyjadril aj bývalý pracovník CIA John Kiriakou, ktorý ich skúmanie práce CNN charakterizoval ako „pochybné“. Podľa neho James O’Keefe nie je úplne jednoznačnou postavou.

„Už niekoľkokrát čelil nepríjemnostiam po tom, čo nakrúcal rozhovory so skrytou kamerou. Ak však je jeho informácia pravdivá, tak Američania majú právo o nej vedieť,“ povedal Kiriakou televízii RT. Zároveň pripomenul, že aj jeho známi z čias, keď pracoval, už dlho tvrdia, že príbeh o „ruskom zasahovaní do volieb v USA“ nie je podložený žiadnymi dôkazmi, čo „americké mediálne spoločnosti neznepokojuje“.

„Malým špinavým tajomstvom amerických médií je, že všetky ťahajú za jeden povraz. Všetky sú vlastníctvom obrovských spoločností a všetky sú znepokojení finančnými ukazovateľmi. A tak jediný spôsob, ako zvýšiť príjem, je predaj väčšieho množstva reklamy. Aby sa reklama viac predávala, potrebujú vysokú sledovanosť. Aby ju dosiahli, musia byť výbušní v svojich správach. A vďaka všetkému tomu sa pravda často vytráca v správach,“ vysvetlil bývalý pracovník CIA.

Prezident USA Donald Trump dlhodobo kritizuje americké médiá, CNN nevynímajúc, zo šírenia takzvaných falošných správ. Ako v tejto súvislosti pripomína agentúra Reuters, už na svojej prvej formálnej tlačovej konferencii prezident Trump ignoroval otázky spravodajcu CNN.

Z rozhovoru so starším producentom CNN Johnom Bonifieldom zverejneným televíziou Fox

Hlas za kamerou: Ak mám byť úprimný, tak celá tá vec s Ruskom nie je viac ako nezmysel?

J. B: "Možno aj nezmysel. V súčasnosti je to väčšinou nezmysel. Železobetónové dôkazy nemáme.

Hlas za kamerou: Prečo CNN stále hovorí o Rusku?

J. B: Kvôli sledovanosti.

Hlas za kamerou: Kvôli rejtingom?

J. B: V súčasnosti máme neuveriteľnú sledovanosť.

O niečo neskôr:

J. B: Nemal by som to hovoriť, ale včera sme hovorili so šéfom o článku týkajúceho sa zubov a vraví mi: „Chcem, aby si vedel, s čím máme dočinenia. Tu máš kontext: prezident Trump dostal USA z dohody o klimatických zmenách.“ A tak sme pol druha dňa informovali o klimatických zmenách. A na porade v užšom kruhu generálny riaditeľ CNN povedal: "Všetci, ktorí sa zaoberali klimatickými zmenami, sú chlapíci. S témou sme však skončili, vraciame sa k Rusku.“

Hlas mimo záberu: Šéf CNN?

J. B: Áno.

Hlas za kamerou: No teda.

J. B: Znamená to, že podľa jeho slov dokonca téme o klimatických zmenách sa stačí venovať deň, dva a následne sa musíme vrátiť ruskej tematike.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #médiá #CNN #Fox News #Donald Trump