Turecká opozícia napadla ústavné referendum na súde v Štrasburgu

Predák najväčšej tureckej opozičnej strany CHP Kemal Kilicdaroğlu v utorok na Európskom súde pre ľudské práva podal sťažnosť na aprílové referendum, ktoré posilnilo moc tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

04.07.2017 13:36
debata (1)

Kılıçdaroğlu zároveň pokračuje v protivládnom pochode do Istanbulu, informovala agentúra Reuters. Sociálnodemokra­tická Ľudová republikánska strana (CHP) napáda hlavné rozhodnutie tureckej volebnej komisie (YSK), ktorým uznala za platné aj volebné lístky a obálky, ktoré sama neorazítkovala. Tento krok označila za protiprávny aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá priebeh všeľudového hlasovania monitorovala.

O zrušení výsledkov referenda sa CHP predtým neúspešne snažila na tureckom najvyššom správnom súde. Európsky súd pre ľudské práva so sídlom v Štrasburgu je inštitúciou Rady Európy. „Referendum je z rozhodnutia YSK nelegitímne,“ povedal Kilicdaroğlu v meste Izmir asi 100 kilometrov od Istanbulu. 68-ročný líder CHP sa 15. júna vydal z Ankary na približne 450 kilometrov dlhý protivládny pochod do Istanbulu. Tam je vo väzení Kiliçdaroglov spolustraník Enis Berberoglu odsúdený za vyzradenie štátneho tajomstva. Toho sa mal niekdajší novinár a neskôr poslanec dopustiť tým, že odovzdal tlači informácie o tureckých dodávkach zbraní islamistom v Sýrii v roku 2014.

V tureckom referende z polovice apríla zvíťazili s 51,4 percentami zástancovia zmeny parlamentného systému na systém prezidentský. O rozšírení svojich právomocí usiloval predovšetkým Erdogan, ktorému nová ústava umožnila tiež obnoviť členstvo vo vládnej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP). Doterajšie pravidlá vyžadovali, aby bola hlava štátu nadstranícka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Turecko #Štrasburg #referendum #Recep Tayyip Erdogan