Belgicko sa obáva atentátov, polícia hľadá ďalších možných teroristov

Belgická polícia stále hľadá niekoľko osôb podozrivých z terorizmu a obáva sa, že by mohli spáchať atentát.

06.07.2017 10:36
debata (2)

Flámskej televízii VTM to povedal hovorca prokuratúry. Policajti v noci na stredu pri domových prehliadkach v Bruseli našli automatické zbrane, rozbušky a policajné uniformy, prokuratúra potom z teroristickej činnosti obvinila dvoch mužov.

„Doteraz pátrame po rôznych osobách podozrivých z terorizmu. Obávame sa, že sa po raziách cítia zahnaní do kúta. Preto sa bojíme rovnakej reakcie ako 22. marca 2016,“ povedal hovorca s odkazom na minuloročný dvojitý atentát v Bruseli. Ten nasledoval po tom, čo policajti našli jednu zo skrýš teroristov. Útoky si vyžiadali 32 mŕtvych.

Polícia v noci na stredu v dvoch garážach v Anderlechte na predmestí belgickej metropoly objavila okrem iného útočnú pušku Kalašnikov, nepriestrelné vesty a muníciu. Našla tiež modré policajné majáky a dve policajné uniformy, čo podľa agentúry Reuters môže nasvedčovať tomu, že sa dvojica chystala spáchať atentát v prezlečení za policajtov.

Zatknuté osoby podľa belgických médií patrili k okoliu skupiny prevažne severoafrických motorkárov Kamikazes Riders, ktorej dvaja členovia, vrátane šéfa Saïda Saouta, boli vlani odsúdení za teroristické aktivity.

Agentúra AFP napísala, že dvaja zatknutí sú Saoutovi bratia a že pripravovali atentát, ktorého cieľ zostáva nejasný. Polícia dvojicu identifikovala ako belgických štátnych príslušníkov, štyridsaťročného Akima S. a o tri roky mladšieho Khalida S. Jeden človek bol v rámci operácie v spolupráci s francúzskou políciou zatknutý tiež na severe Francúzska.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #teroristi #Belgicko #teroristická hrozba