Novozélandskí poslanci sa ospravedlnili za trestanie homosexuálov

Novozélandskí poslanci sa vo štvrtok jednomyseľne ospravedlnili stovkám homosexuálnych mužov odsúdených v minulom storočí pre ich orientáciu v rokoch, keď bola v krajine trestným činom.

06.07.2017 12:15
debata (4)

Parlament sa formálne ospravedlnil všetkým nespravodlivo odsúdeným a zároveň v prvom čítaní schválil zákon, ktorý mužom po odvolaní vymaže trestné záznamy.

Legislatíva prichádza štyri roky po tom, ako Nový Zéland legalizoval manželstvá medzi ľuďmi rovnakého pohlavia. Opatrenie jednomyseľne schválili poslanci z rôznych politických strán.

Novozélandská ministerka spravodlivosti Amy... Foto: SITA/AP, Nick Perry
amy adams, novy zeland Novozélandská ministerka spravodlivosti Amy Adamsová pri stretnutí s novinármi po tom, ako sa národný parlament vo štvrtok jednomyseľne ospravedlnil stovkám homosexuálnych mužov odsúdených v minulom storočí.

Parlament týmto vyjadruje hlboké poľutovanie nad utrpením stoviek mužov na Novom Zélande, ktorí sa na základe zlého zákona stali kriminálnikmi, uviedla ministerka spravodlivosti Amy Adamsová. „Nikdy nie je neskoro ospravedlniť sa,“ povedala pred poslancami. Podľa jej slov má tento symbolický a dôležitý akt poukázať na škody a chyby, ktoré pochádzajú z minulosti.

Vláda odhaduje, že obvinení zbavia okolo tisíc mužov. Väčšinu z nich odsúdili v rokoch 1965 až 1986 za nemravnosť, sodomiu a poskytovanie miesta pre homosexuálne akty. Po tomto období už krajina zrušila trestný postih za homosexualitu. Sex medzi ženami podľa novozélandských zákonov nikdy nebol vyslovene ilegálny.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #Nový Zéland #homosexualita #gejovia #LGBTI+