Protest Vitajte v pekle sa v Hamburgu zvrhol na strety s políciou

Do stretov s políciou sa podvečer v Hamburgu veľmi rýchlo zvrhol protest Vitajte v pekle, ktorý bol namierený proti summitu popredných svetových ekonomík (G20). Vzduchom lietali fľaše a ďalšie predmety, polícia nasadila vodné delá a obranný sprej, na miesto povolali zdravotníkov.

06.07.2017 21:34 , aktualizované: 07.07.2017 07:36
debata (17)
zväčšiť Protest pred summitom G20 v nemeckom Hamburgu. Foto: Reuters, PAWEL KOPCZYNSKI
G20,PROTEST, hamburg Protest pred summitom G20 v nemeckom Hamburgu.
zväčšiť Protest pred summitom G20 v Hamburgu. Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
g20, hamburg, protest Protest pred summitom G20 v Hamburgu.

Demonštranti sa pri hamburskom prístave začali schádzať po 16:00 SELČ a na pochod mestom sa zhruba 12 000 ľudí v pokoji vydalo o tri hodiny neskôr. Už po niekoľkých minútach ich však zastavila polícia, ktorá svoj krok na twitteri zdôvodnila tým, že asi tisícka osôb mala zakrytú tvár, čo nie je dovolené.

Niekoľko desiatok minút bol sprievod zablokovaný, potom prepukli strety. Policajti sa snažili oddeliť časť demonštrantov, ktorá sa nazýva čierny blok, a ostatným chceli umožniť pokračovať v pochode.

Pri stretoch bolo zranených až 76 policajov, pričom piatich demonštrantov bezpečnostné zložky zadržali. Časť protestujúcich sa snažila preliezť múr vedúci pozdĺž ulice, aby unikla pred vodnými delami.

Na televíznych záberoch boli nedlho potom vidieť policajti, ako zatýkajú niektorých protestujúcich, a zdravotníci, ktorí pomáhali zraneným. Koľko je zatknutých a zranených, zatiaľ polícia neuviedla. Na twitteri polícia uviedla, že jej príslušníkov demonštranti napadli. Na hamburského policajného hovorcu Tima Zilla sa podľa policajnej správy protestujúci vrhli v okamihu, keď poskytoval novinárom rozhovor.

Demonštranti, s ktorými hovorila televízie N24, taký výklad odmietajú a tvrdia, že všetko vyprovokovala polícia. Usporiadateľ nakoniec demonštráciu ukončil.

zväčšiť Protest pred summitom G20 v nemeckom Hamburgu. Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
G20-GERMANY/PROTEST Protest pred summitom G20 v nemeckom Hamburgu.
zväčšiť Protest pred summitom G20 v nemeckom Hamburgu. Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
g20, hamburg, protest Protest pred summitom G20 v nemeckom Hamburgu.

Časť ľudí aj potom pokračovala v proteste. Niektorí tancovali do rytmu hudby, ďalší sa v sede snažili blokovať policajné vozidlá a niektorí zapaľovali smetné koše a ďalšie predmety. Polícia na twitteri informovala aj o zapálenom aute a rozbitých výkladoch niekoľkých obchodov. Pozorovatelia očakávajú, že strety budú pokračovať hlboko do noci.

Protest sa vopred považoval za zaťažkávaciu skúšku polície, pretože sa ho podľa nemeckých úradov malo zúčastniť až 8 000 k výtržnos­tiam pripravených ľavicových radikálov.

Polícia sa snaží nepúšťať radikálov do Nemecka. Späť vrátila autobus s 27 aktivistami, ktorí chceli prekročiť hranice z Holandska. V stredu zabránila v príchode 33 protivníkom summitu G20 zo Švajčiarska.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #summit G20