Fotografia môže vysvetliť záhadu smrti pilotky Earhartovej

Producenti historického dokumentu tvrdia, že Amelia Earhartová nezomrela tak, ako sa doteraz predpokladalo. Usúdili tak na základe novoobjavenej fotografie. Najznámejšia pilotka sa stratila pri pokuse o cestu okolo Zeme v roku 1937. Vrak lietadla sa napriek rozsiahlej akcii nikdy nenašiel, čo vyvolalo mnohé dohady o skutočnom osude Earhartovej. Fotografia nájdená v Americkom národnom archíve umožňuje nové vysvetlenie záhady, ktorá zostáva aj po 80 rokoch stále nevyriešená.

07.07.2017 14:15
debata (1)
zväčšiť Novoobjavená fotografia. Žena, ktorá sedí... Foto: Reuters, U.S. National Archives
AMELIA EARHART Novoobjavená fotografia. Žena, ktorá sedí uprostred, by mohla byť Amelia Earhartová.

Hodnovernosť fotografie je stále otázna. „Vieme, že sa nájdu takí, ktorí budú validitu fotografie spochybňovať. My si však myslíme, že máme skutočný dôkaz a stojíme si za ním,“ uviedol producent dokumentu pre History Channel, Gary Tarpinian.

Avšak riaditeľ Medzinárodnej organizácie na obnovu historických lietadiel Ric Gillespie povedal, že neexistuje žiaden opodstatnený dôvod veriť, že žena na fotografii je Earhartová.

Amelia Earhartová sa preslávila ako prvá žena – pilotka, ktorá preletela ponad Atlantický oceán. Prvý prelet, keď bola Earhartová spolucestujúca, sa uskutočnil v roku 1928 a o dva roky na to sa sama postarala o ďalší míľnik pre pilotky, keď letela rýchlosťou vyššou ako 290 km/h. Po druhý raz, v roku 1932 cez Atlantický oceán už letela sama. Ďalším leteckým snom známej pilotky bola cesta okolo sveta. Tá sa skončila tragicky.

zväčšiť Amelia Earhartová na snímke z júna 1937. Foto: SITA/AP
Amelia Earhart Amelia Earhartová na snímke z júna 1937.

Amelia spolu s jej navigátorom Fredom Noonanom vyrazila na let okolo sveta v roku 1937. Posledné známe miesto pristátia dvojčlennej posádky bolo na Novej Guinei, odkiaľ mali doletieť na ostrov Howland, kde sa však nikdy nedostali. Počas letu nastali komplikácie s rádiovou komunikáciou a Earhartová hlásila nedostatok paliva.

Podľa teórií, podložených nájdením časti lebky odpovedajúcej Amelii, sa predpokladá, že miestom úmrtia posádky bol ostrov Nikumaroro. Dokumentaristi na základe objavenej fotografie túto teóriu zamietajú a podľa nich Earhartovú uniesli Japonci na Marshallových ostrovoch, kde núdzovo pristála. Na fotografickom dôkaze je vidno ženu a muža v prístave na Marshallových ostrovoch, ktorí nápadne pripomínajú Earhartovú a Noonana. Ak by sa pravdivosť fotografie potvrdila, znamenalo by to, že Amelia nezomrela pri havárii lietadla, ale ako zajatkyňa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Amelia Earhartová