Trump chcel od Putina odpoveď k zasahovaniu do volieb

Americký prezident Donald Trump chcel dnes počas svojej vôbec prvej osobné stretnutia so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom odpoveď na úlohu Moskvy v minuloročných prezidentských voľbách v Spojených štátoch. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil americký minister zahraničia Rex Tillerson s tým, že Putin akékoľvek obvinenia zo zasahovania Ruska odmietol.

07.07.2017 16:37 , aktualizované: 20:05
Trump Germany G20 Russia Foto: ,
Prezident USA Donald Trump (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin na summite G20 v nemeckom Hamburgu.
debata (117)

Prvé rokovanie lídrov dvoch najsilnejších svetových mocností, amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimira Putina, sa skončilo v Hamburgu bez toho, aby jeden alebo druhý prezradil novinárom, o čom presne sa rozprávali.

Trump oznámil len toľko, že hovorili „o rôznych veciach“, a hlbší náhľad do obsahu rokovania neposkytol ani Putin, ktorý iba skonštatoval, že sa rozprávali „o medzinárodných problémoch a bilaterálnych otázkach“.

Trump počas krátkeho fototermínu po stretnutí vyjadril presvedčenie, že pred Ruskom aj pred Spojenými štátmi „je veľa veľmi pozitívnych záležitostí“. Putin zas pripomenul, že s Trumpom hovorili už viackrát telefonicky, ale vyjadril názor, že „telefonická konverzácia nikdy nestačí“. „Ak chcete dospieť k pozitívnemu výsledku pri riešení bilaterálnych otázok a ak chcete byť schopní vyriešiť väčšinu otázok medzinárodnej politiky, tak to naozaj vyžaduje osobné stretnutia,“ povedal ruský prezident.

Po krátkom fototermíne novinárov z miestnosti vyviedli, a na otázky niektorých z nich, či sa Trump Putina pýtal aj na údajné zasahovanie Ruska do americkej predvolebnej kampane, nikto neodpovedal.

Ich stretnutie sa výrazne predĺžilo

Prezidenti Spojených štátov a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin sa mali v piatok v Hamburgu na ich prvom oficiálnom rokovaní zhovárať najviac pol hodinu, nakoniec sa však ich stretnutie neplánovane predĺžilo a trvalo dve hodiny a šestnásť minút. Informoval o tom Robert C. Hammond, poradca amerického ministra zahraničných vecí pre komunikačnú stratégiu.

Fototermín, počas ktorého prezidenti pózovali novinárom a fotografom a ktorý sa konal po necelej pol hodine od začiatku rokovania, tak nakoniec nebol záverom stretnutia a Trump s Putinom sa následne zhovárali ešte takmer dve ďalšie hodiny.

 Prezident USA Donald Trump a ruský prezident...
 Prezident USA Donald Trump a ruský prezident...
+31 Prezident USA Donald Trump a ruský prezident...

Prezidenti si pred stretnutím dvorili

„Je pre mňa česť byť tu s vami,“ povedal Trump ruskému prezidentovi. „Veľmi rád sa s vami osobne stretávam a verím, že naša schôdzka prinesie výsledky,“ odpovedal Putin s tým, že telefónne rokovania sú nedostatočné.
Trump tiež povedal, že s Putinom už prerokoval mnoho vecí a že tieto diskusie viedli správnym smerom. Obaja prezidenti počas summitu G20 si stihli potriasť rukami ešte pred oficiálnym stretnutím; stalo sa tak za prítomnosti predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera a predsedu Európskej rady Donalda Tuska.
117 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Vladimir Putin #Donald Trump