Merkelová, Putin a Macron rokovali v Hamburgu o Ukrajine

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v Hamburgu zhodli na dôležitosti zavedenia prímeria na východnej Ukrajine, ako s tým počítajú takzvané Minské dohody. S odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta o tom informovala agentúra Reuters.

08.07.2017 11:52
debata (41)

Lídri Nemecka, Ruska a Francúzska sa na okraj summitu veľkých svetových ekonomík G20 zišli na spoločných raňajkách. Žiadny prielom sa ale od ich diskusie nečakal, čomu podľa nemeckých médií zodpovedá aj to, že trvali len asi 30 minút. Naproti tomu Putinove piatkové stretnutie s americkým prezidentom Donaldom Trumpom sa z pôvodne plánovaných približne 35 minút pretiahlo na dve a štvrť hodiny.

Putin pokračoval v schôdzkach, keď rokoval s tureckým prezidentom Recep Tayyip Erdoğanom. Čakalo sa, že budú diskutovať hlavne o situácii v Sýrii.

Nemecko, Rusko a Francúzsko sú spolu s Ukrajinou súčasťou takzvaného normandského formátu, ktorý je jednou z kľúčových platforiem pre politické riešenie ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny. Ani ich snahy však zatiaľ neviedli k zásadnému pokroku pri naplňovaní minských dohôd, ktoré počítajú s prímerím.

Pri bojoch na východe Ukrajiny zahynulo počas viac ako tri roky trvajúceho konfliktu okolo 10 000 ľudí. Ukrajina začiatkom júla uviedla, separatisti pripravili o život najmenej 2700 ukrajinských vojakov. Celkové škody podľa Kyjeva sú okolo 50 miliárd dolárov.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Emmanuel Macron