Ruského vojaka zajatého na Ukrajine mrzí, že sa ho Moskva zriekla

Ruský vojak Viktor Agejev, zajatý ukrajinskou jednotkou minulý mesiac v Donbase na východe krajiny aj so spolubojovníkmi z hliadky proruských separatistov, vo svojom prvom rozhovore s ukrajinskými novinármi vyhlásil, že ho ruskí velitelia nevarovali, že sa ho v prípade zajatia vzdajú.

10.07.2017 10:59
debata (487)

„Nie, nič také nehovorili. Ani som o tom nejako nepremýšľal. Ako sa hovorí, kým sa to nestane, tak o tom nepremýšľaš,“ povedal Agejev televízii TSN.

Nepremýšľal ani o tom, že by sa mohol postaviť pred ukrajinský súd. V interview odvysielanom v nedeľu večer tvrdil, že na východ Ukrajiny „prišiel brániť bratský ľud“. Ďalšie podrobnosti o svojom nasadení neprezradil.

Dvadsaťdvaročný Viktor Agejev z altajského kraja na juhu Sibíri bol najprv ako branec povolaný do ruskej armády, kde slúžil v spojárskom pluku v Rostovskej oblasti. Po skončení povinnej služby tento rok v marci podpísal s armádou kontrakt a po štyroch dňoch bol prevelený na Ukrajinu.

Do zajatia sa dostal 24. júna pri obci Želobok počas potýčky ukrajinských vojakov z 93. brigády s prieskumnou hliadkou zo 4. mechanizovanej brigády luhanských separatistov.

„Viktor Agejev nikdy neslúžil v ruských ozbrojených silách na základe kontraktu,“ tvrdí ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého Agejev bol po povinnej vojenskej službe vlani v máji prepustený z armády do zálohy. Tvrdenie, že v ruskej armáde zostal a podpísal príslušný kontrakt, sú „výmyslom ukrajinských propagandistov“, tvrdia ruskí vojaci.

Agejev TSN povedal, že jeho kontrakt s ruskou armádou by mohol potvrdiť veliteľ jeho útvaru číslo 65246 v Novočer­kassku.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko z vojenskej pomoci separatistom v Donbase, Moskva ale naďalej priame zapojenie do konfliktu popiera. Boje na východe Ukrajiny si od apríla 2014 vyžiadali na viac ako 10-tisíc mŕtvych.

487 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Donbas #proruskí separatisti #konflikt na Ukrajine #Viktor Agejev