Iracký premiér oficiálne oznámil víťazstvo nad IS v Mosule

Iracký premiér Hajdar Abad oficiálne oznámil víťazstvo nad takzvaným Islamským štátom (IS) v strategicky dôležitom meste Mosul na severe Iraku. Na twitteri to oznámilo tlačové oddelenie jeho úradu.

10.07.2017 19:06
debata (6)

Abad už v nedeľu prišiel do Mosulu, aby tam zablahoželal k víťazstvu nad IS veliteľom vládnych jednotiek. Boj o mesto jednotky viedli od minulej jesene. Vládne sily v pondelok v druhom najväčšom irackom meste stále bojovali proti posledným malým hniezdam islamistického odporu pri rieke Tigris.

Už v nedeľu sa očakávalo, že iracký premiér víťazstvo v bitke o Mosul oficiálne oznámi v prejave k národu. Z toho ale zišlo, pretože mesto ešte nebolo od islamistov úplne vyčistené.

Počas bojov o Mosul bolo podľa OSN z mesta vyhnaných viac ako 900-tisíc ľudí. Podľa medzinárodných organizácií v ňom ale zostávali desaťtisíce civilistov, pre ktoré by bol útek príliš nebezpečný.

Podľa koordinátorky OSN pre humanitárne záležitosti v Iraku Lisy Grandeovej humanitárna kríza v Mosule ešte nekončí. Z 54 mestských častí je 15 silno a 23 stredne poškodených. Hlavne v západnej časti mesta ležia v rozvalinách celé štvrti.

Mosul bol poslednou významnou baštou IS v Iraku a zároveň najväčším mestom, ktoré mal pod kontrolou. Islamisti do mesta prekvapivo vpadli v júni 2014 a v krátkom čase si ho celé podmanili.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #IS