Štátna návšteva Trumpa v Británii sa uskutoční budúci rok

Štátna návšteva amerického prezidenta Donalda Trumpa v Británii sa uskutoční budúci rok, uviedla to v utorok televízia Sky News s odvolaním sa na nemenované vládne zdroje. O Trumpovej návšteve Británie sa špekuluje už niekoľko mesiacov. Rovnakú dobu sa ozývajú protesty niektorých britských politikov proti nej a proti Trumpovmu príchodu vznikla aj petícia.

11.07.2017 09:27
debata

Informácie televíznej stanice Sky News prišla po tom, čo šéf Bieleho domu v sobotu v Hamburgu na summite skupiny G20 britskej premiérke Therese Mayovej potvrdil, že Britániu navštívi. Podľa správ médií termín neuviedol.

Sky News takisto s odvolaním sa na vládny zdroj uviedla, že je možné, že prezident príde do Británie neoficiálne už skôr ako budúci rok. Trump totiž v Škótsku vlastní dve golfové ihriská – jedno v Ayrshire a druhé v Aberdeenshire, kde sa má v roku 2019 konať Scottish Open.

Televízia Sky News upozornila, že návštevu Británie môže ovplyvniť aj to, ako dlho Mayová zostane premiérkou. Po nedávnych parlamentných voľbách, v ktorých jej strana stratila väčšinu v dolnej komore parlamentu, sa ozývali hlasy, že jej dni v úrade premiéra sú spočítané.

Mayová pozvala Trumpa do Londýna týždeň po jeho januárovej inaugurácii, keď navštívila novú hlavu Spojených štátov ako prvý zahraničný štátnik. Na tlačovej konferencii vtedy povedala, že Trumpovi a jeho žene Melanii odovzdala pozvanie k ceste do Británie niekedy počas roka. Bola vraj „potešená“, že Trump ponuku prijal. Pozvanie bolo predbežné, ale akonáhle zaznelo, nemožno ho podľa diplomatických zvyklostí ignorovať.

Krátko potom sa začali z Británie ozývať nesúhlasné reakcie. Petíciu proti štátnej návšteve Trumpa podpísalo na 1,8 milióna ľudí, ktorí vyčítajú Trumpovi najmä jeho antiimigračné kroky. Petíciu spísali aj zástancovia návštevy.

Nevôľu medzi časťou verejnosťou vzbudil minulý mesiac Trump tiež kritikou londýnskeho starostu Sadiqa Khana za jeho údajne nedostatočnú reakciu na útoky teroristov v Londýne. Rad ľudí tiež popudilo Trumpove rozhodnutie odstúpiť od parížskej dohody o ochrane klímy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Donald Trump #Theresa Mayová