Macron čelí vlne kritiky za vyjadrenie o 'civilizačnom probléme' Afriky

Počas nedávno skončeného summitu G20 francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že Afrika čelí „civilizačnému problému“, keďže ženy majú sedem alebo osem detí. Na sociálnych sietiach čelí pre toto vyjadrenie obrovskej vlne kritiky.

11.07.2017 12:35
Emmanuel Macron Foto: ,
Nový francúzsky prezident Emmanuel Macron čelí vlne kritiky.
debata (27)

Podľa portálu politico.eu francúzsky prezident reagoval na otázku novinára z Pobrežia Slonoviny, prečo neexistoval Marshallov plán pre Afriku. „Marshallov plán bol plán rekonštrukcie. Výzvou Afriky je niečo úplne iné a oveľa hlbšie, je to civilizačná otázka. V tejto súvislosti potrebujeme zaviesť opatrenia, ktoré sú oveľa sofistikovanejšie, ako bol Marshallov plán.“

Macronove slová sa nestretli s pochopením u mnohých ľudí na twitteri, ktorí francúzskeho prezidenta obvinili z rasizmu a nekončiacich sa predsudkov o africkom kontinente.

Pravdou však je, že mnohí ľudia si nevšimli širší kontext Macronovho prejavu, kde objasňuje rozdiely medzi povojnovým rekonštrukčným programom, ako bol napríklad Marshallov plán, a moderným postojom na celonárodnej, ako aj regionálnej úrovni, k ďalšiemu rozvoju. Macron vyzval na vytvorenie partnerstiev, ktoré sú potrebné pri vysporiadaní sa s otázkami ako korupcia, či demografické zmeny.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Emmanuel Macron #summit G20 #civilizačný problém