Turecké úrady vydali zatykač na 105 IT odborníkov

Obvinení sú podozriví z pomoci pri vlaňajšom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat.

11.07.2017 14:23
debata

Ako informuje agentúra AP citujúca štátnu agentúru Anadolu, polícia zatiaľ zadržala 52 ľudí, medzi ktorými sú aj bývalí zamestnanci tureckej Rady pre vedecký a technologický výskum a tamojšieho telekomunikačného úradu. Všetci sú obvinení z poskytnutia technickej podpory organizátorom prevratu.

Robotníci finišujú s prácami na pamätníku v... Foto: SITA/AP, Lefteris Pitarakis
turecko, robotnici, prevrat, pamatnik Robotníci finišujú s prácami na pamätníku v Istanbule venovanému obetiam pokusu o prevrat v Turecku s cieľom stihnúť všetko do slávnostnej akcii pri príležitosti prvého výročia udalosti, ktorá sa odohrala 15. júla 2016.

K vydaniu zatykačov došlo v čase, keď si Turecko pripomína prvé výročie pokusu o prevrat z 15. júla 2016 a 250 ľudí, ktorí pri ňom prišli o život. Od potlačenia prevratu v krajine platí výnimočný stav. Polícia odvtedy zatkla viac ako 50-tisíc ľudí údajne napojených na teroristické skupiny a zo štátnej služby či armády prepustili už vyše 100-tisíc príslušníkov.

Zo zosnovania nepodareného prevratu turecká vláda obviňuje Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile. Turecké vedenie žiada jeho vydanie, Spojené štáty to odmietajú. Gülen tvrdí, že všetky obvinenia proti nemu sú vymyslené a vlaňajší pokus o vojenský prevrat odsúdil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #IT biznis #pokus o prevrat v Turecku