Americké médiá sa zhodli: Trumpa rozhnevala aféra jeho syna, ovplyvnila chod Bieleho domu

Aféra Donalda Trumpa mladšieho rozhnevala šéfa Bieleho domu a poznamenala zvyčajný chod jeho úradu, zhodujú sa americké médiá. Najstarší syn Donalda Trumpa čelí vážnym obvineniam, že sa pokúšal získať z ruských zdrojov kompromitujúce informácie na Hillary Clintonovej, súperke jeho otca v minuloročných prezidentských voľbách. Prezidentov hnev však nemieri na Donalda juniora, ale skôr na americké médiá, napísala agentúra AP.

12.07.2017 18:13
debata (57)

Podľa denníka The Washington Post škandál uviedol do chaosu západné krídlo Bieleho domu, kde úraduje hlavný zbor prezidentových poradcov. Sám Trump sa od svojho návratu z Európy na verejnosti neobjavil, nemá žiadny oficiálny program a večer miestneho času má odcestovať na štátnu návštevu Francúzska.

„Personál Bieleho domu si už zvykol na to, že jeho aktivity zatieňuje aféra okolo ruského vplyvu na prezidentské voľby. Poradcovia v súkromí pripúšťajú, že tentoraz je situácia vážnejšia,“ uviedla AP.

Trump spochybňuje kvalitu práce svojich poradcov vrátane personálneho šéfa Reinceho Priebusa. V kuloároch Bieleho domu nie je jednotný názor na to, ako terajší škandál riešiť. Zhodné názory nie sú na mieru transparentnosti, sťažnosti sa hromadia na tím právnych poradcov, ktorý vedie newyorský advokát Marc Kasowitz, uvádza americká agentúra.

Prezident na twitteri fungovanie Bieleho domu obhajoval s tým, že jeho štáb „pracuje perfektne“. Napísal, že na sledovanie spravodajských televízií má veľmi málo času. Najmenej desať jeho tweetov odoslaných od pondelka obsahuje odkazy na vysielanie televízie Fox News.

Nervozitu zvyšuje aj fakt, že od rokovaní Donalda Trumpa mladšieho sa dištancoval viceprezident Mike Pence, upozornil server Politico. Podľa Penceovho hovorcu viceprezident nič nevedel o stretnutí s ruskou právničkou, ktorá mala kompromitujúce informácie na Clintonovú dodať. Vlani v júni, keď sa stretnutie uskutočnilo, Pence ešte v prezidentovom volebnom tíme nebol, uviedol hovorca Marc Lotter.

Donald junior svojim priateľom podľa newyorských médií povedal, že jeho schôdzka s ruskou advokátkou Nataljou Veselnickou možno nevyzerá ako ideálna. Médiá údajne záležitosť zveličujú a najstarší prezidentov syn sa bude ďalej brániť.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Donald Trump jr.