Demokratický poslanec podal v USA žiadosť o impeachment

Kalifornský poslanec Brad Sherman v Kongrese podal žiadosť o spustenie procesu impeachmentu, ústavnej žaloby, ktorá by mala prezidenta Donalda Trumpa zbaviť úradu.

12.07.2017 22:25
debata (4)

Šéfa Bieleho domu obviňuje z marenia výkonu spravodlivosti, ktorého sa mal dopustiť blokovaním vyšetrovania ruského vplyvu na prezidentské voľby v USA. Sám poslanec pripustil, že sa podaním návrhu vydal na „veľmi dlhú trať“.

O impeachmente sa v Demokratickej strane a liberálnych amerických médiách hovorí už niekoľko mesiacov, proces v súčasnej dobe podľa expertov nemá šancu na úspech. Ústavná žaloba nie je procedúra právna, ale politicka, pretože o odvolanie hlavy štátu nerozhoduje súd, ale Kongres. V oboch jeho komorách majú republikáni väčšinu.

„Ak bude prezidentova divoká neschopnosť pokračovať, potom sa nakoniec – za mnoho a mnoho mesiacov – k procesu impeachmentu pripoja aj republikáni,“ dúfa podľa agentúry AP Sherman.

Jeho návrh podporil texaský poslanec Al Green, ale vedenie demokratov sa od neho dištancovalo. Návrh na impeachment podľa nich len povzbudí Trumpových stúpencov k obrane prezidenta.

Trumpa tvrdo kritizoval aj demokratický poslanec zo štátu Maine Scott Hamann. Na sociálnej sieti napísal, že Trump je „prezident nanajvýš s polovičným mandátom, zvlášť keď sa priblíži na viac ako desať stôp“. Republikáni výrok označili za skrytú hrozbu smrťou a Hamann sa za svoj text ospravedlnil.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #impeachment