Malta schválila homosexuálne manželstvá

Prevažne katolícka Malta je ďalším štátom, ktorý sa rozhodol legalizovať manželstvá rovnakého pohlavia. Parlament schválil návrh zákona takmer jednomyseľne. Medzi 67 poslancami bol proti iba Edwin Vassallo, ktorý sa odvolával na svoju katolícku vieru, pričom právnu normu označil za morálne neprijateľnú.

12.07.2017 22:40 , aktualizované: 13.07.2017 16:20
debata (12)

Ostrovná Malta, kde žije 440-tisíc obyvateľov, ešte donedávna uplatňovala niektoré prísne konzervatívne zákony. Napríklad rozvod sa nepovoľoval až do roku 2011. Na druhej strane, potraty sú naďalej zakázané.

S návrhom zákona, ktorý zrovnoprávnil gejov a lesby s heterosexuálmi, prišiel premiér Joseph Muscat. Toto opatrenie pomenoval za jednu z priorít, keď uspel vo voľbách. „Výsledok hlasovania v parlamente je dôkazom, že naša demokracia, naša spoločnosť dosiahla tú úroveň zrelosti, keď môžeme povedať, že sme si všetci rovní,“ zdôraznil Muscat.

Viac civilných sobášov

Konzervatívna Malta prešla v posledných rokoch viacerými zmenami. Patrí sem nielen zmienená legalizácia rozvodov, ktorú umožnilo referendum, ale aj pred tromi rokmi prijatý zákon o registrovaných partnerstvách, čo bol významný krok smerom k uzákoneniu sobášov medzi gejmi a lesbami. V roku 2014 zároveň homosexuáli získali právo adoptovať si deti.

Mimochodom, je zaujímavé, že napriek tomu, že na Malte má katolícka viera hlboko zakorenenú tradíciu, minulý rok bolo po prvý raz viac uzavretých civilných sobášov ako manželstiev v kostole.

Osveta je nevyhnutná

So schválením zákona o homosexuálnych manželstvách prichádzajú aj zmeny v terminológii. V zákonoch sa zmení pomenovanie manžel a manželka na genderovo neutrálny termín a označenie matka a otec bude zmenené na rodičia.

Malta sa tak pridáva k 14 európskym krajinám, ktoré už legalizovali homosexuálne manželstvá. Prvou krajinou, ktorá schválila zákon o manželstvách rovnakého pohlavia, bolo Holandsko v roku 2001, odvtedy sa pridalo po celom svete viac ako 20 krajín. Posledným štátom, ktorý to urobil pred Maltou, bolo nedávno Nemecko.

Aktivisti za práva gejov a lesieb sa, pochopiteľne, tešia z prijatého návrhu zákona, ale zároveň naznačujú, že je nevyhnutná pokračujúca osveta. „Vieme, že sú stále ľudia, ktorí s legalizáciou homosexuálnych manželstiev nesúhlasia. Debata je ukončená v parlamente, ale je stále potrebné pracovať na začlenení tejto zmeny do spoločnosti,“ upozornila Evelyn Paradisová, riaditeľka združenia osôb LGBTI.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Malta #homosexuálne manželstvá #LGBTI+