Európska komisia sprísnila konanie voči Maďarsku pre zákon o mimovládkach

Európska komisia výrazným spôsobom sprísnila postup voči Maďarsku. Dôvodom je nový maďarský zákon o mimovládnych organizáciach (MVO), pre ktorý zahájila konanie, ktoré môže vyústiť až v konanie pred súdom EÚ.

13.07.2017 14:12
debata (17)

Prvý podpredseda komisie Frans Timmermans vyhlásil, že komisia kritizovaný zákon o mimovládnych organizáciách starostlivo preštudovala a podľa jej názoru nezodpovedá európskemu právu. Zákon o vysokých školách podľa neho v krajine disproporčne obmedzuje univerzity z EÚ i mimo únie.

Maďarsko dostalo mesiac na odpoveď. V niekoľkých fázach môže celé konanie skončiť pred súdom EÚ a prípadnou vysokou pokutou pre danú krajinu. Zákon o mimovládnych organizáciách schválil parlament v Budapešti v júni. Sprísňuje kontrolu úradov nad MVO finančne podporovanými zo zahraničia. Podľa kritikov vlády premiéra Viktora Orbána je zákon súčasťou širšej snahy vlády dostať pod kontrolu nezávislé inštitúcie v krajine.

Organizácie s ročným príspevkom zo zahraničia najmenej 7,2 milióna forintov (23 427 eur) sa majú registrovať a informovať úrady o financovaní. Ak tak neurobia, budú im hroziť vysoké pokuty a zákaz činnosti. Budú sa tiež musieť označovať za „organizácie využívajúce zahraničné financovanie“.

„Občianska spoločnosť je základom našej demokracie, a preto by jej práca nemala byť prehnane obmedzovaná,“ ​​uviedol Timmermans podľa tlačovej správy EK.

Podľa názoru komisie maďarský zákon o mimovládnych organizáciách obmedzuje právo na slobodu zhromažďovania, pretože im môže brániť získavať prostriedky, a teda vykonávať svoju prácu. Zavádza vraj tiež neúmerné obmedzenia voči voľnému pohybu kapitálu a vyvoláva tiež otázky ohľadom práva na súkromný život a ochrany osobných údajov.

Amnesty International rozhodnutie EK víta

Organizácia Amnesty International postup komisie privítala a vo vyhlásení pre médiá uviedla, že zákonu sa podriadi až vo chvíli, keď ju k tomu donúti súd. Organizácie mali k registrácii termín do 12. júla. „Ide o zásadné porušenie európskeho práva a práva na slobodu zhromažďovania,“ uviedla riaditeľka AI pre Európu Ivern McGowanová.

Kvôli kontroverznému maďarskému zákonu o vysokých školách začala komisia konanie už na konci mája. Teraz ho posunula do ďalšej fázy s odôvodnením, že neumožňuje vyšším vzdelávacím inštitúciám slobodne ponúkať svoje služby v EÚ. Komisia si navyše naďalej myslí, že zákon ide proti akademickým slobodám, právu na vzdelanie a slobode podnikania.

Právny predpis, ktorý má platiť od októbra, ukladá zahraničným vysokým školám nové podmienky, ktoré nespĺňa predovšetkým budapeštianska Stredoeurópska univerzita (CEU). Jej zakladateľom je miliardár maďarského pôvodu George Soros.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #mimovládne organizácie