Z oslobodeného Mosulu stále počuť explózie, ľudia sa pomaly vracajú

Irackí vojaci v Mosule stále narážajú na skupinky radikálov, aj keď oslobodenie tohto severoirackého mesta ohlásili už v pondelok. Nad Mosulom prelietavajú podľa agentúry Reuters vrtuľníky a sporadicky počuť explózie.

14.07.2017 16:29
debata (5)

Armáda Mosul oslobodila po ťažkých deväťmesačných bojoch a pripravila tým organizáciu Islamský štát (IS) o jeho baštu v Iraku.

IS Mosul obsadil v roku 2014 spolu s ďalšími oblasťami severného Iraku a Sýrie a vyhlásil na týchto územiach kalifát. Dobytie Mosule sa označuje za najvýznamnejšie vojenské víťazstvo nad IS.

Jeden svedok, s ktorým hovorila agentúra Reuters telefonicky, oznámil, že na štvrť vo východnom Mosule, kde žije, dopadli tri mínometné strely vypálené cez rieku Tigris zo západnej časti mesta. Práve v nej IS viedol boj do poslednej chvíle.

Osamelé dievča, ktoré utieklo z Mosulu, sedí v... Foto: Reuters, THAIER AL-SUDANI
mosul Osamelé dievča, ktoré utieklo z Mosulu, sedí v invalidnom vozíku v utečenckom tábore Hamam al-Alil južne od irackého mesta.

Údajné zabíjanie zajatcov

Ako uviedol Reuters, vláda premiéra Hajdara Abádího teraz musí zabrániť vybavovaniu účtov medzi Iračanmi, ak chce Irak stabilizovať.

Na internete začali kolovať videozáznamy o zabíjaní zajatcov. Na jednom z nich je napríklad vidieť, ako muži zhadzujú zo skaly dolu na kamene zajatcov a na toho, ktorý už leží dole, strieľajú. Autentickosť snímky sa overuje. Organizácia Human Rights Watch (HRW) oznámila, že na overenie používa satelitnú techniku. Podľa HRW mohli byť zábery nasnímané v západnom Mosule.

Veliteľstvo irackej armády oznámilo, že informácie tohto druhu preveruje a že ak sa preukáže ich vierohodnosť, budú ľudia zodpovední za tieto činy potrestaní. Armáda ale upozornila, že video môže byť podvrh.

Rodinné tragédie

Do Mosule sa začínajú vracať ľudia, ktorí pred bojmi utiekli. Bol medzi nimi aj obchodník Abdar Razak Salmán, ktorý síce odišiel s najbližšou rodinou, ale zvyšní príbuzní v meste zostali. Na mieste svojho domu Salmán našiel iba hromadu sutiny a začal pátrať po otcovi, matke a najmladšom bratovi.

„Telá dvoch z nich už vyhrabali, teraz pátrajú po ďalších,“ povedal muž, ktorý prišiel v Mosule o päť príbuzných. Veľká časť Mosulu leží v troskách a mnoho mŕtvych je stále pod nimi.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) zverejnila štatistické údaje o utečencoch. Podľa nich z pôvodne dvojmiliónového mesta odišlo vyše milióna ľudí – 175-tisíc rodín – a viac ako 825-tisíc osôb (137-tisíc rodín) sa doteraz nevrátilo. Tento údaj zhruba zodpovedá informáciám, ktoré poskytla iracká vláda – jej štatistika uvádza, že sa do Mosulu vrátilo zatiaľ asi 200-tisíc utečencov.

Rýchla obnova je kľúčová

Podľa vládnych údajov najviac ľudí odišlo z východnej časti mesta, o ktorú sa bojovalo do januára. Vládny zástupca Mahdi Alako povedal, že sa vláda snaží čo najrýchlejšie oslobodené mesto stabilizovať.

„Niektoré časti starého mesta nie sú príliš poškodené a môžu byť rýchlo obnovené,“ povedal s odkazom na časť Mosule, ktorá je v západnej časti mesta a v ktorej IS bojoval do posledného dňa.

Do roku 2014, kedy začal IS postupovať Irakom a zabral približne tretinu jeho územia, z domovov odišli štyri milióny Iračanov. Mnohí sa sťažovali na nedostatok potravín a liekov v utečeneckých táboroch a tiež na zničenú infraštruktúru a pomalou obnovu základných služieb v oslobodených oblastiach.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #radikáli #Mósul #Islamský štát #džihádisti #IS