Siedme kolo rozhovorov o Sýrii skončilo podobne ako predošlé - bez úspechu

Politické riešenie sýrskeho konfliktu sa vo švajčiarskej Ženeve nepodarilo nájsť ani na siedmy pokus.

14.07.2017 22:04
debata (3)

Podľa agentúry AFP splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffano de Mistura päťdňové rozhovory uzavrel schôdzkou so zástupcom vlády prezidenta Bašára al-Asada.

Rokovania vedené de Misturom sa zúčastnili delegácie sýrskej opozície aj sýrskej vlády, ktoré spolu ale opäť nerokovali priamo. Žiadny zásadný prielom sa preto od rozhovorov neočakával.

Viac mierových oblastí

Asadovu delegáciu viedol sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí, ktorý po piatkovom rokovaní vyhlásil, že vláde v Damasku sa podarilo pritiahnuť pozornosť k útokom páchaným podľa neho opozičnými silami podporovanými najmä Tureckom. Jeho skupina vraj nebola vyzvaná k priamym rokovaniam s opozíciou.

De Mistura usiloval napríklad o vyhlásenie ďalších mierových oblastiach, ktoré by obyvateľstvo uchránili pred bombovými útokmi. Žiadny posun v tejto oblasti však nenastal.

Jedinou témou, na ktorej sa obe sýrske strany mierne zhodli, bol úspech v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Sýrska vláda však naďalej označuje za teroristov aj povstalecké skupiny.

Niekoľkonásobné prímerie bez mieru

Opoziční vodcovia prišli na rokovania so snahou dosiahnuť dohodu o odovzdaní moci a požadovali okamžitý odchod Asada. Ten ale odísť odmieta s tým, že o vedenie krajiny majú rozhodnúť Sýrčania vo voľbách.

V sýrskom konflikte bolo už niekoľkokrát rôznymi stranami dohodnuté prímerie, ktoré ale bolo vždy porušované. Posledný pokoj zbraniam, tentoraz v troch provinciách na juhozápade Sýrie, dohodli minulý týždeň na summite skupiny G20 za podpory Jordánska prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #sýrska kríza #Ženeva #Bašár al-Asad #Staffan de Mistura #sýrske rozhovory #vojna v Sýrii